Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Do grzybów z respektem. Nie jesteś pewny, skonsultuj ze znawcą

Data publikacji: 05 sierpnia 2023 r. 10:40
Ostatnia aktualizacja: 05 sierpnia 2023 r. 12:40
Do grzybów z respektem. Nie jesteś pewny, skonsultuj ze znawcą
Niedoświadczeni grzybiarze powinni zbierać tylko gatunki z rurkowym spodem kapelusza (tzw. gąbka). Fot. Sylwia DUDEK  

Tegoroczny sezon na grzyby właśnie się rozkręca. Do lasów już wyruszają wytrawni grzybiarze, ale też ci, którzy albo dopiero zaczynają przygodę z taką formą rekreacji, albo oddają się jej bardzo sporadycznie. To, co uda się zebrać, najczęściej trafia na talerz. Żeby jednak po grzybobraniu i konsumpcji pozostały tylko dobre wspomnienia, trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przypominane są co roku. Ale i tak co jakiś czas zdarzają się zatrucia grzybami. W ubiegłym roku np. Wojewódzka Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie odnotowała dwa takie przypadki, na szczęście bez tragicznych skutków.

- Główną przyczyną zatruć grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów, nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych grzybów jadalnych oraz niewłaściwe ich przechowywanie - wymienia Paweł Mayko, rzecznik prasowy WSSE w Szczecinie. - Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawiać się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju grzybów symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów.

Objawy te

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 72% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 04-08-2023

 

(sag)
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA