Wtorek, 16 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

1000 ton żywności z banku!

Data publikacji: 04 lutego 2023 r. 18:55
Ostatnia aktualizacja: 05 lutego 2023 r. 11:51
1000 ton żywności z banku!
Piotr Nagórski Fot. Magdalena KLYTA  

Są jak cisi bohaterowie: zabierają całe palety produktów spożywczych ze sklepów i hurtowni, których te z różnych powodów nie mogą sprzedać - np. przez uszkodzone opakowanie - i przekazują je fundacjom i stowarzyszeniom według potrzeb. W swojej siedzibie przy szczecińskim porcie posiadają magazyn, chłodnię oraz w pełni wyposażoną kuchnię, w której organizują warsztaty kulinarne. Bank Żywności w Szczecinie działa od sześciu lat i dotarł z pomocą do ponad 35 tysięcy osób.

Idea Banków Żywności w Polsce rozpoczęła się w Polsce na początku lat 90. ubiegłego wieku, na wzór działalności założonych w m.in. USA i Francji. Pierwszy Bank powstał w Warszawie z inicjatywy Jacka Kuronia. Obecnie w Polsce są 32 banki, w każdym mieście wojewódzkim i innych miastach. Szczeciński Bank Żywności mający swoją siedzibę przy ul. Hryniewieckiego 1 został założony w 2016 roku przez Marka Borowskiego, ówczesnego prezesa Federacji Polskich Banków Żywności.

- Naszym najważniejszym działaniem jest niemarnowanie żywności, mamy więc współpracę z największymi sieciami sklepów w Polsce, takimi jak:

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 83% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 03-02-2023

 

Autor: Magdalena KLYTA
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Powodzenia
2023-02-05 10:56:34
Ech, wszędzie tylko ta polityka.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA