Są jak cisi bohaterowie: zabierają całe palety produktów spożywczych ze sklepów i hurtowni, których te z różnych powodów nie mogą sprzedać - np. przez uszkodzone opakowanie - i przekazują je fundacjom i stowarzyszeniom według potrzeb. W swojej siedzibie przy szczecińskim porcie posiadają magazyn, chłodnię oraz w pełni wyposażoną kuchnię, w której organizują warsztaty kulinarne. Bank Żywności w Szczecinie działa od sześciu lat i dotarł z pomocą do ponad 35 tysięcy osób.
Idea Banków Żywności w Polsce rozpoczęła się w Polsce na początku lat 90. ubiegłego wieku, na wzór działalności założonych w m.in. USA i Francji. Pierwszy Bank powstał w Warszawie z inicjatywy Jacka Kuronia. Obecnie w Polsce są 32 banki, w każdym mieście wojewódzkim i innych miastach. Szczeciński Bank Żywności mający swoją siedzibę przy ul. Hryniewieckiego 1 został założony w 2016 roku przez Marka Borowskiego, ówczesnego prezesa Federacji Polskich Banków Żywności.
- Naszym najważniejszym działaniem jest niemarnowanie żywności, mamy więc współpracę z największymi sieciami sklepów w Polsce, takimi jak:
...