Sobota, 23 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Przepis na niemarnowanie

Data publikacji: 25 września 2019 r. 09:37
Ostatnia aktualizacja: 12 listopada 2020 r. 22:14
Przepis na niemarnowanie
 

Weszła już w życie ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Nowe prawo nakazuje dużym sieciom i hurtowniom zawierać umowy z organizacjami pozarządowymi i przekazywać im niesprzedaną żywność. Społecznicy się cieszą, bo to oznacza stałą i konkretną pomoc dla potrzebujących.

Przepisy będą wdrażane stopniowo, na razie dotyczą sklepów o powierzchni powyżej 400 metrów kw. Po dwóch latach obejmą te do 250 m kw. Od marca przyszłego roku za marnowanie żywności handlowcy będą ponosić kary - 10 groszy za każdy kilogram zmarnowanych produktów.

Ustawa obliguje sklepy do wsparcia organizacji pożytku publicznego, a nie każda placówka potrzebująca żywności nią jest. Większość sieci handlowych zawiera umowy z Federacją Polskich Banków Żywności, która zrzesza banki oraz upoważnia do odbioru żywności w danych rejonach. Na tej zasadzie szczeciński bank współpracuje już jakiś czas z sieciami Biedronka, Kaufland, Netto.

- Sieci handlowe mają trochę czasu na wdrożenie systemów i podpisanie umowy z organizacjami partnerskimi - mówi Józef Borowski, prezes Banku Żywności im. Jacka Kuronia w

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 73% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 25-09-2019

 

Tekst i fot. Anna Gniazdowska
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA