Końca dobiegła majówka – tradycyjny początek sezonu na grillowanie. W dni, kiedy pogoda temu sprzyja, często będzie można teraz zobaczyć ogniska i grille we wszystkich dostępnych formach. Istnieją jednak ważne zasady, o których amatorzy jedzenia w plenerze muszą bezwzględnie pamiętać.
Przepisy regulujące możliwość rozpalania ognisk i korzystania z grilla służą głównie zapobieganiu pożarom. Grille – jako stwarzające mniejsze zagrożenie – są obłożone mniejszą liczbę ograniczeń niż ogniska i z tego powodu łatwiej będzie je omówić w pierwszej kolejności.
Polskie prawo daje grillującym dużo swobody, nie zabraniając przyrządzania jedzenia nawet na balkonach czy tarasach. Mogą tego zabraniać jedynie regulaminy wspólnot mieszkaniowych. Osoba, która złamie taki zakaz, może zostać ukarana tylko wtedy, gdy w regulaminie wspólnoty jasno określono, jakie konsekwencje grożą za takie postępowanie.
Tak samo prawo nie zabrania grillowania w parkach publicznych – należy jednak przeczytać regulamin parku, w którym powinny znajdować się informacje, na jakich zasadach wolno tam przygotowywać taką
... Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 08-05-2019