Środa, 26 listopada 2025 r. 
REKLAMA

Bosman od środka

Data publikacji: 25 maja 2019 r. 16:14
Ostatnia aktualizacja: 12 listopada 2020 r. 22:13
Bosman od środka
 

Jako jeden z nielicznych browarów posiada własną oczyszczalnię, a pierwszą warkę piwa uwarzono tu w 1848 roku. Dodatkowo w skład jego kompleksu wchodzi zabytkowa Warzelnia. Mowa o Browarze Bosman w Szczecinie, który w minioną Noc Muzeów zwiedziło prawie 100 szczecinian.

REKLAMA

Historyczna Warzelnia czy linia do rozlewu piwa puszkowego w browarze to miejsca na co dzień niedostępne dla mieszkańców. Europejska Noc Muzeów była więc wyjątkową okazją, aby zobaczyć, jak od kuchni wyglądają miejsca, w których powstaje najbardziej rozpoznawalne szczecińskie piwo.

Browar Bosman działa od ponad 170 lat. Założył go kupiec Julius Albrecht Weidmann. W tamtych czasach browar nie był czymś specjalnym, ponieważ w samym Szczecinie było ich około 40. Twórca nie był jednak prawdziwym piwowarem. W 1848 r. zaczęto produkować piwo „Waldschlosschen”, którego sporą część sprzedawano w kompleksie Elysium, na terenie dzisiejszego targowiska Manhattan.

Po śmierci Weidmanna jego syn bardzo szybko sprzedał browar Juliuszowi Bohrischowi – z zamiłowania piwowarowi. Bohrisch włożył całe swoje serce i pieniądze w zakład,

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 83% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 24-05-2019

 

Tekst i fot. Karolina Nawrocka
REKLAMA

Komentarze

Dajdyche
2019-05-27 19:44:54
Po bosmanie że świńska żółcia mam kichniecie bizona jak ta lala
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
baltic beer
2019-05-26 10:10:16
Browar Szczeciński skończył się na Baltic Beer. Takiego smaku dziś nie uświadczysz. Kompanie piwowarskie zmieszały, zmiętoliły wszystko co się dało i piwa z różnych rejonów kraju mają ten sam smak i jakość. Teraz, żeby się napić czegoś smacznego, odwiedzam restaurację, z własnym małym browarem. Taka jest prawda.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Robert
2019-05-25 23:21:12
Sami znawcy piwa i krytykanctwa jednocześnie jak widać. A czym się różni Bosman od Tyskiego, czy nie daj Boże Lecha? Takie same linie produkcyjne, takie same składniki, wszystko zunifikowane w ramach korporacji. Tylko, że na Śląsku czy w Poznaniu mają jeszcze poczucie patriotyzmu lokalnego, a nasi miejscowi pseudoznawcy poczucie rozbudzonego malkontenctwa. Bosman nie odbiega niczym od innych masowych piw w tym kraju. Taka jest prawda
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
piwosz
2019-05-25 20:08:58
Można jeszcze dodać że tego czegos i tej nazwy nawet na dni morza co roku nikt nie chce i to juz od 10 lat, lepiej dac zarobic kompanii piwowarskiej z poznania i tychow choc to to sama "jakosc",takie patrjoty ,w Szczecinie dobrych browarow nie uswiadczysz ....
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
piwosz
2019-05-25 20:02:10
Muzeum profanacji piwa w skrocie MPP-mozecie nowy wyrob piwopodobny ważyc,tylko musi by butla zwrotna bo seba i zul mietek spod sklepu "NIE PŁACO"za butelkie
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
piwosz
2019-05-25 19:59:51
To nie jest żadnen browar bosman szczecin tylko grupa carsberg a na tym wyrobie piwo podobnym na szczescie nie ma nazwy miasta Szczecin, tam bylo dobre piwo jak na nasze warunki ale 10-20 lat temu zanim zostalo przejete przez koncern, a ta oczyszczalnia to sluzby do oczyszczania piwa z najwazniejszych skladnikwo czy z syfu jakie zostawila tam patola pracujaca najebusy codziennie wychodzily na bani-po to sie tam zatrudnili przeciez ? to coś i harnasia pija tylko menele pod sklepem i patusy sebusy, wstyd kogokolwiek spoza miasta i zagranicy tym czyms czestowac, trzeba prowadzac do nowego browaru i placic 9zl za piwo bo inaczej wstyd, jest jeszcze alternatywa polczynskie zdrojowe, czy brok ale nie wszedzie dostepne a najlepszy w wojewodztwie zach pom jest browar restauracyjn kowal w koszalinie-piwo szczecinskie i hansa dostepne m.in w zabce u kaufladzie.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
fabryka piwa
2019-05-25 17:10:12
duże tradycje ale jakość smakowa piwa coraz niższa, jeszcze 10 lat temu bosman to było naprawdę coś innego.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA