Piątek, 26 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Duża inwestycja w Browarze Bosman

Data publikacji: 28 marca 2019 r. 15:17
Ostatnia aktualizacja: 23 sierpnia 2020 r. 23:31
Duża inwestycja w Browarze Bosman
 

W ubiegłym roku Browar Bosman świętował 170-lecie istnienia. Od 2001 należy on do Grupy Carlsberg, która kontynuuje rozwój szczecińskiego zakładu poprzez szereg inwestycji. Zrealizowane w latach 2001 - 2018 miały łączną wartość ponad 130 mln zł. Najnowsza, za ponad 92 mln zł, uczyni z Browaru Bosman również centrum produkcyjno-eksportowe, o czym poinformowano w czwartek (28 marca) na konferencji prasowej.

Rozbudowa i modernizacja Browaru Bosman rozpoczęła się w 2018 roku. Oprócz warzenia m.in. lokalnej marki piwa Bosman, szczeciński zakład stanie się także centrum produkcyjnym i eksportowym różnych marek międzynarodowych. Trafią one na rynki, na których działa Grupa Carlsberg. Poprzez modernizację browar pozyska ekspertyzę w najnowocześniejszych technologiach dotyczących procesów warzenia i pakowania (np. nowe formaty opakowań) oraz nowe możliwości planistyczne i eksportowe. Inwestycja o łącznej wartości ponad 92 mln zł (22 mln euro) ma być zakończona jeszcze w tym roku. Dzięki niej zatrudnienie znajdzie w browarze dodatkowych 45 osób.

- Cieszy nas, że Grupa Carlsberg zdecydowała się wybrać Browar Bosman i zainwestować w Szczecinie - podkreślił Tomasz Malec, dyrektor Browaru Bosman. - To wyróżnienie dla nas. Nasz zespół będzie mógł podnieść swoje kwalifikacje, trafi tutaj najnowocześniejszy sprzęt, będziemy mogli wytwarzać nowe formaty opakowań. Ponadto, zwiększymy możliwości produkcyjne i rozwiniemy umiejętności związane z planowaniem i eksportem. To duże wyzwanie, ale również ogromna szansa rozwojowa dla browaru i naszego zespołu.

O wyborze lokalizacji w Polsce, w Browarze Bosman, zadecydowały m.in. dogodne położenie, doświadczony zespół, wysoka jakość warzonych tu piw oraz zaplecze produkcyjne.

Carlsberg Polska jest jednym z trzech największych graczy na rynku piwa w Polsce. Należą do niego browary o wieloletniej tradycji (Okocim w Brzesku, Bosman w Szczecinie i Kasztelan w Sierpcu). 

(ek)

Fot. Dariusz GORAJSKI

Na zdjęciu: Tomasz Malec, dyrektor Browaru Bosman, nie krył zadowolenia z inwestycji w Szczecinie Grupy Carlsberg.

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Aspy
2020-08-23 23:15:47
W latach 90-ch Bosman mial posmak kapcia. Teraz jest lepiej. Upodobnił sie do Berlinera. Owszem puwa rzemieślnicze lepsze są jednak niż te koncernowe. Zastanawia mnie gdzie się podział Carlsberg w starwj butelce. Miał bardziej rześki smak niż obecny Pilsener.
Bartek
2019-03-31 10:57:58
Piwo Bosman to przeciętny koncerniak, mało tego bardzo regionalny z ograniczonym zasięgiem żeby nie podkopywać innych marek koncernu. Piwo przed Carslbergiem było nie najgorsze ale teraz to są pomyje, które piją jedynie lokalni patrioci bez poczucia smaków i bogatsi żule. Prawda jest taka, że obecnie smak trzymją jednynie małe browary typu Witnica, Ciechan, Mirosław oraz małe i średnie niesprywatyzowane zachodnim kapitałem browary czeskie, a reszta to nie piwo a jedynie wyrób piwopodobny. Oczywiście koncerny chcą z Polaków zrobić bezmózgie zombie co kupią ich wyrób masowy, ale rynek właśnie rozwija się w drugą stronę - stąd ten eksport wyrobów piwopodobnych - czyli trzeba innym ten szajs wcisnąć.
gryfuś
2019-03-31 00:36:23
Carlsberg zaorał Bosmana tylko że nikt w browarze nie ma odwagi powiedzieć. po co wam nowe technologie? robicie g.... teraz będzie robić koncentrat g....?
Quistorp
2019-03-30 15:03:52
...[często czuć piękny zapach słodu.]...[Bo przyjeżdżają nad ranem , jak zapewne jeszcze słodko spisz]....[nikt lepiej ode mnie nie wie co z Bosmana wyjeżdża a co wjeżdża].... Słowo, przeciwko słowu. Ja wspominałem o warzonym piwie,o słodko mdłym zapachu, a nie,że czuć piękny zapach słodu. Jeśli W. Sz Pan Mika wie co z Bosmana wyjeżdża i wjeżdża, ( Podejrzewam ,że jako ochroniarz. ) to rozumiem, że wie gdzie jest waga, do ważenia , ile słodu wjechało, ile wysłodków wywożono. Patrzę z Googla"= Map z góry na cały obszar, ale wagi o długości co najmniej ok 20 m nie widzę. Czyli mogę to odczytywać ,że Browar Bosman, prowadzi kreatywną księgowość. Na Słowo. W papierach się zgadza. Chyba,że waga jest ukryta pod dachem? Co do ziemi okrzemkowej. Proszę mi powiedzieć. Która jest najlepsza. Z jakiego źródła? O chmielu z jakiego ,źródła pochodzi nie będę wspominał. Polski , czy niemiecki, czy duński. To osobny temat. A ważny.
mika
2019-03-30 08:56:30
do Quistorp Drogi kolego pozwól że troszkę Cię oswiece. Nie ma słodu ? codziennie kilka dostaw. Słodki zapach ? Zapraszamy na Pomorzany często czuć piękny zapach słodu. Wysłodziny?Wybacz to już nie te czasy że jeżdżą traktory . Teraz po takie wysłodziny przyjeżdżają tiry ze specjalnymi naczepami? Dlaczego ich nie widać? Bo przyjeżdżają nad ranem , jak zapewne jeszcze słodko spisz. Nie ma ziemi okrzemkowej? Skąd masz takie informacje? Jest i filtruje. Owszem jest automatyzacja procesu , ale niektórych procesów nie przeskoczy się. I nie nie jestem pracownikiem Carlsberga , ale nikt lepiej ode mnie nie wie co z Bosmana wyjeżdża a co wjeżdża . Pozdrawiam
teść pasierba do @ piwosz i Quistorp
2019-03-29 00:27:04
- pamiętam smak "komuszego" Bosmana (kilka rodzai), to co teraz istnieje jako Bosman jest u mnie traktowane jako "siki Weroniki"....Z okazji "kopanej" (EM 2012) kupiłem w TESCO tzw. "Piwo Kibica" dla sprawdzenia czym delektuje się kibic oglądając Mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Nawet nie wypiłem połowy puszki i przypomniał mi się z rozrzewnieniem smak "komuszego Bosmana". To "Piwo Kibica" otrzymało w mojej skali notę "szczochy Zochy", niższą niż obecny Bosman...Główkowałem jak można i kto niszczy blachę (surowiec wtórny) w taki sposób nalewając weń ciecz nieznanego pochodzenia. Na puszce był tylko napis;TESCO/POLSKA Sp.zoo Kraków itd., żadnen browar, który ten syf ważył i rozlewał...Na "chmielowym forum" dowiedziałem się iż te "szczochy Zochy" pochodzą z Nitrasowa czyt. Połczyn Zdrój....P.S. - mam jeszcze jedną puszkę (pełną) "Piwo Kibica" jako rekwizyt, być może powstanie wystawa w Szczecinie pt. Co przniosła nam, konsumentom demokracja. Oddam jako eksponat "demokracji liberalnej" czyli kasa, kasa, kasa....
Michał
2019-03-28 19:20:06
Piwo wstrętne.Przestałem kupować.Polecam Czarną Perłę lubelską.Mniam mniam
Konsument Bosmana
2019-03-28 18:19:08
Piję Bosmana co dzień - niestety ! Jak tylko mogę sięgam po piwa z innych browarów . Szczecin nie produkuje nic innego tylko to czerwone i zielone , a gdzie np, jakiekolwiek piwo chmielowe ? Ostatnio partia z data ważności do 07.09 2019 miała smak myszy . Przestałem , to kupować . Trochę się poprawiło w nastepnych , ale dalej nie ma takiego smaku jak wcześniej . Wiem , to jest tanie koncernowe piwo intensywnie promowane loterią BOSMAN 2019 , ale w pobliskim sklepie "schodzi ' coraz wolniej . Kiedy wreszcie Bosman odzyska taki smak jaki miał chodżby pól roku temu ? Jak sie nie poprawi , to ta promocja nic mu nie pomoże !Na razie - DUŻY MINUS !
Quistorp
2019-03-28 17:35:01
Ja mam jeszcze czujny nos. Jakie warzenie? Do warzenia potrzebny jest słód. Na terenie Szczecina nigdzie nie ma słodowni. Dalej. Miedziane kotły do warzenia piwa, widoczne pokazowo podświetlane, od strony ul. Chmielewskiego mają wyprowadzone rury ponad dachem warzelni. Stąd warzone piwo, wydaje specyficzny słodko mdły zapach. Od lat takiego zapachu nie ma. Dalej. Jeśli by było warzone, to po wysłodki przyjeżdżałyby ciągniki z przyczepami. To dobry materiał na pasze. Od lat nie widać. Dalej. Jeśli warzenie w Szczecinie , to poco Tankofermentory? To się kupy nie trzyma. Z treści artykułu można odczytać eufemizmy w rodzaju; "centrum produkcyjno-eksportowe"; "centrum produkcyjnym i eksportowym różnych marek międzynarodowych" . "trafi tutaj najnowocześniejszy sprzęt, będziemy mogli wytwarzać nowe formaty opakowań". Dalej "browar pozyska ekspertyzę w najnowocześniejszych technologiach dotyczących procesów warzenia i pakowania (np. nowe formaty opakowań)". O słodowni cisza! To po prostu produkcja opakowań, o większym litrażu. O filtrowni nie będę wspominał, o ziemi okrzemkowej do filtrowania też nie wspomnę. To jest po prostu zwykła rozlewnia! A co z byłym dyrektorem Gotowala?
piwosz
2019-03-28 16:36:08
"wysoka jakość warzonych tu piw " buhahhaha litości ,przeciez te wyroby piwopodobne to piją menele pod sklepem ,glownie bosmana i harnasia ,niestety na mapie piwnej kraju nasze wojewodztwo jest na samym koncu.W Szczecinie dobra jakosc jest tylko w browarach restauracyjnch -nowy browar,stara komenda,wyszak,browar pod zamkiem, a w regionie Kowal Koszalin-dostarczaja m.in do Kauflandu i Zabek piwo szczecinskie/swinoujskie,a drugi sredniej klasy to Polczyn Zdroj- dostepne takze w Kauflandzie czy Netto a tak nie ma nic, musimy pic piwa z innych rejonow kraju glownie z pomorza,wielkopolski i dolnegoslaska, bosman to dalo sie pic ale 20 lat temu jak byl w malych butelkach 0,33 a od czasu przejecia przez duzy koncert jest to piwo koncernowe -masowe

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA