Czwartek, 25 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Boją się smrodu. Produkty spożywcze z łososia zaszkodzą?

Data publikacji: 25 czerwca 2019 r. 12:08
Ostatnia aktualizacja: 12 listopada 2020 r. 22:13
Boją się smrodu. Produkty spożywcze z łososia zaszkodzą?
 

Mieszkańcy Skolwina są wyczuleni na nieprzyjemne zapachy, a także uciążliwości związane z funkcjonującymi tam zakładami. Wielokrotnie skarżyli się, także naszej redakcji, między innymi na lokalną firmę produkującą nawozy. Mimo że spełnia ona obowiązujące wymogi i posiada urządzenia do oczyszczania gazów reakcyjnych, to bywały dni, gdy nieprzyjemne zapachy dawały się we znaki. Teraz obawiają się działalności firmy Mowi Poland, która ma wytwarzać składniki spożywcze z łososia.

Do uruchomienia takiego zakładu droga jednak daleka. Na razie przystąpiono do procedur związanych z uzyskaniem decyzji środowiskowej, którą wyda (albo i nie) Wydział Ochrony Środowiska Urzędu Miejskiego w Szczecinie. Dopiero potem inwestor może złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na budowę.

Trzeba przyznać, że sprawa jest „gorąca” i wzbudza spore emocje. Zaangażowali się w nią także miejscy radni. Starsi mieszkańcy Skolwina pamiętają nieistniejący już od lat zakład przetwórstwa rybnego, który emitował nieprzyjemne zapachy. Przetwórstwo rybne nieodmiennie się z takimi zapachami kojarzy, chociaż jak mówi Emilia

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 77% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 25-06-2019

 

Autor: Marek Osajda
Fot. arch.
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

skąd te rewelacje
2019-11-11 19:09:53
Po pierwsze w komunikatach spółki było białko nie resztki. Po drugie miała to być fabryka produktów spożywczych.. Ech...takie to polskie, nie wiem nie rozumiem ale na wszelki wypadek wyleję hejt i zaprotestuję
Szn
2019-07-01 22:01:06
Ciekawe, że w Duninowie nie pozwolili sobie na te "produkcje". Tam władze potrafili sobie jakoś poradzić, a Szczecin jak zwykle bezradny. WSTYD! Jak dojdzie do budowy zakładu, to mam nadzieję ze smród będzie przynajmniej w połowie miasta i zamiast zapachu czekolady bedzie rybi fetor.
wielbiciel
2019-06-25 18:16:10
"Bardzo" rzetelna, pseudodziennikarska robota. Szkoda pieniędzy, by to czytac. Red. Osjda ponoć kiedyś się zajmował ekologią, ale chyba przez przypadek?! Kurier kiedyś był blisko ludzi i ich problemów,a teraz żenada
Pytanie
2019-06-25 15:29:56
Dlaczego nie robią tego w Norwegii?
Klimat Szczecina
2019-06-25 15:26:57
Władze Szczecina rozważają budowę kolejnego cuchnącego śmietnika na Skolwinie. Szkoda tej, wbrew pozorom atrakcyjnej krajobrazowo części miasta, no ale cóż to nie Warszewo czy Pogodno. Tak się traktuje mieszkańców drugiej kategorii.
fan
2019-06-25 14:36:32
To znaczy, że z rybich i zwierzęcych odpadów będą produkowali suchy granulat dla farm łososiowych i hodowli pstrągów. Smród z tego będzie niesamowity. W Norwegii nie mają już szans na taką produkcję. Utylizacja gówna i produkcja zeń nawozów to perfuma w porównaniu z tym, co się kroi.
Miś
2019-06-25 13:52:29
"Składniki spożywcze", czyli susz i granulat do pasz i nawozów. To jest utylizacja odpadów a nie produkcja "skladników odżywczych". Chyba że dla miłościwie panującej władzy jako zakąseczkę. Z powodu uciążliwości tej utylizacji resztek, władze Norwegii zakazały prowadzenia tego rodzaju "produkcji" przy hodowli łososi.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA