Mieszkańcy Skolwina są wyczuleni na nieprzyjemne zapachy, a także uciążliwości związane z funkcjonującymi tam zakładami. Wielokrotnie skarżyli się, także naszej redakcji, między innymi na lokalną firmę produkującą nawozy. Mimo że spełnia ona obowiązujące wymogi i posiada urządzenia do oczyszczania gazów reakcyjnych, to bywały dni, gdy nieprzyjemne zapachy dawały się we znaki. Teraz obawiają się działalności firmy Mowi Poland, która ma wytwarzać składniki spożywcze z łososia.
Do uruchomienia takiego zakładu droga jednak daleka. Na razie przystąpiono do procedur związanych z uzyskaniem decyzji środowiskowej, którą wyda (albo i nie) Wydział Ochrony Środowiska Urzędu Miejskiego w Szczecinie. Dopiero potem inwestor może złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na budowę.
Trzeba przyznać, że sprawa jest „gorąca” i wzbudza spore emocje. Zaangażowali się w nią także miejscy radni. Starsi mieszkańcy Skolwina pamiętają nieistniejący już od lat zakład przetwórstwa rybnego, który emitował nieprzyjemne zapachy. Przetwórstwo rybne nieodmiennie się z takimi zapachami kojarzy, chociaż jak mówi Emilia
...