Był już ul, była wioska rybacka wikingów, a teraz zachodniopomorskie specjały będą prezentowane w scenerii rodem z Kosmosu. Tak nietypowo nasze województwo będzie się promować na targach „Smaki Regionów”, które w sobotę (24 września) rozpoczynają się w Poznaniu.
POLAGRA-FOOD to największe w tej części Europy targi spożywczo-gastronomiczne. Corocznie bierze w nich udział ponad 1200 wystawców z 30 krajów świata. Wydarzeniu towarzyszą targi „Smaki Regionów”, w których bierze udział także nasze województwo.
– W tym roku nasze specjały pokażemy w dwóch „kosmicznych” namiotach sferycznych o łącznej powierzchni 80 mkw. Nie zabraknie też elementów podkreślających nadmorski charakter Pomorza Zachodniego – zapowiada wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
„Kosmiczne” namioty dostarczy firma Freedomes, której konstrukcje zdobyły niemałą popularność dzięki udziałowi w amerykańskim filmie „Marsjanin” w reżyserii Ridleya Scotta.
Na stoisku Pomorza Zachodniego będzie można skosztować zachodniopomorskich miodów i ryb, m.in. łososia kiszonego z Kamienia Pomorskiego oraz wędzonego jesiotra i pstrąga z gospodarstwa rybackiego „Zielenica”. Nie zabraknie pierników szczecińskich, chleba wypiekanego według tradycyjnej receptury, naturalnych soków. Kolejny rok z rzędu będziemy częstować gości konfiturami z róży, na talerzach pojawią się także marynowane grzyby z szyszką i przetwory z dyni. Prezentacje urozmaicą pokazy kulinarne w wykonaniu Andrzeja Jakomulskiego – szefa kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu.
Targi „Smaki Regionów” potrwają do 27 września Stoisko Pomorza Zachodniego znajdziemy w pawilonie nr 2 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
(żan)
Fot. Urząd Marszałkowski