poniedziałek, 17 grudnia 2018.
Strona główna > Wiadomości > Kulinarne odkrycia w zamku

Kulinarne odkrycia w zamku [GALERIA]

Kulinarne odkrycia w zamku
Data publikacji: 2016-04-29 15:50
Ostatnia aktualizacja: 2018-07-12 12:04
Wywietleń: 727 131602

Prażuchy Prababci Józefy, Lepioszka z sosem jogurtowym, Pieróg sąsiadowski i wiele innych smacznych potraw zaprezentowano w piątek (29 bm.) w Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. A przygotowali je bardzo młodzi kucharze-amatorzy.

W zamku uroczyście podsumowano konkurs Poszukiwacze smaków, organizowany przez zarząd województwa. Kulinarna zabawa była adresowana do dzieci i młodzieży. Zadaniem poszukiwaczy smaków było zaprezentowanie tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie, czy okolicy. Nie było to łatwe, bo młodzi kucharze musieli także udowodnić (poprzez wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, notesach babć, na fotografiach), że dana potrawa jest przyrządzana co najmniej od dwóch pokoleń.

Zgłoszono 56 potraw, a wśród nich dania mięsne, warzywne, rybne oraz ciasta. Podczas finału kulinarnej zabawy nagrody i dyplomy wręczył laureatom wicemarszałek Jarosław Rzepa.

W kategorii szkoły podstawowe I miejsce zajęła Joanna Szmelter z SP Nr 1 w Trzebiatowie, która przygotowała Sentymentalną Watruszkę. Na kulinarnym podium znaleźli się także: Kajetan Grządziel z SP Nr 3 w Gryficach i jego Kugelis ze skwarkami oraz Jakub Tomala ze Szkoły Podstawowej w Mierzynie, nagrodzony za Festiwal pierogów i czerwony barszcz na zakwasie.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami uznano za najlepszą potrawę w kategorii szkół gimnazjalnych. Danie przygotował Patryk Adamowicz z Gimnazjum Nr 29 w Szczecinie. II m. zajął Krzysztof Dzierbunowicz z Gimnazjum w Drawnie (Kiełbasa dzika znad Drawy), a III m. Kacper Grządziel z Gimnazjum Nr 3 w Gryficach – za Lepioszkę z sosem jogurtowym.

Wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych zwycięstwo przypadło Wiktorii Orzechowskiej. Uczennica III LO w Szczecinie zachwyciła jurorów Prażuchami Prababci Józefy. Doceniono także Faworki drożdżowe z rumem i skórką cytryny Mateusza Kraty (ZSP w Płotach) oraz Szarlotkę po staropolsku Dominiki Ram z tej samej szkoły. ©℗

(żan)

Fot. Dariusz Gorajski

 

 

Kulinarne odkrycia w zamku Kulinarne odkrycia w zamku Kulinarne odkrycia w zamku Kulinarne odkrycia w zamku Kulinarne odkrycia w zamku Kulinarne odkrycia w zamku Kulinarne odkrycia w zamku Kulinarne odkrycia w zamku Kulinarne odkrycia w zamku

Komentarze

Prażuchy...
to najczarniejsze wspomnienia z Bierutowego dzieciństwa. Gniecione, gotowane kartofle z podpaloną na brązowo mąką, wymieszane w jedną papkę a na popitkę - rozcieńczony kwas kapusciany z łyżką oleju.... dla bydła - koszony ,wiosną ubiegłoroczny wrzos! Takie były przedwiośnia na wschodzie PRL do czasu Wł. Gomółki. Gomółka zniósł tzw. kontyngent czyli obowiązkowe dostawy dla państwa -żywca, zboza, mleka. Nakazał orać łąki siać szlachetne odmiany plennych traw.Wprowadził poradnictwo agronomów i lansował sztuczne nawozy. zbudował kanał Wieprz - Krzna i wreszcie wschód -odżył!Wieś miała co jeść przez cały rok. Tak ludzie jak i bydło. Instytut Sadownictwa pod kier.prof.Pieniążka ze Starachowic - dał chłopom nowe, plenne odmiany drzew i krzewów oocowych. Nastał dostatek owoców i warzyw.Myslę, że warto o tych czasach wspomnieć przy okazji lansowania "p r a ż u c h ó w "
2016-04-30 10:16:06
Bobas
Super akcja. Dzięki temu kilka przepisów nie zostanie zapomnianych, a mam tyle jeszcze do odkrycia. Popieram ten konkurs.
2016-04-29 23:51:10

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-1
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Kawa w roli głównej
Jesień w Szczecinie
Marsz Niepodległości 2018
Poprzedni Następny

Nekrologi

Sonda

Czy miejski sylwester w Szczecinie powinien odbywać się bez pokazu fajerwerków?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy