Poniedziałek 18 października 2021r. 
REKLAMA

Yellow box. Ostatni raz zbiorą opinie, rozdadzą gadżety

Data publikacji: 2019-10-29 20:49
Ostatnia aktualizacja: 2019-10-31 17:02
Yellow box. Ostatni raz zbiorą opinie, rozdadzą gadżety
 

W środę (30 października) od godz. 9.00, na skrzyżowaniu ul. Matejki z ul. Małopolską w Szczecinie, pracownicy Urzędu Miasta oraz funkcjonariusze Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie, po raz kolejny i tym razem ostatni, będą rozdawać kierowcom gadżety i materiały informacyjne na temat tzw. „yellow box”. Będzie to również kolejna okazja do poznania opinii kierowców, na temat tego rozwiązania.

Testowe oznakowanie wprowadzono pod koniec lipca na czterech skrzyżowaniach: Europejska – Dworska, Matejki - Bazarowa, Wierzbowa – Reczańska i 
na placu Kościuszki. We wrześniu pojawiło się ono także na skrzyżowaniu ul. Matejki z ul. Małopolską.

Oznakowanie w formie krzyżujących się żółtych pasów ma przypominać kierowcom, że zgodnie z art. 25 ust. 4 pkt. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. kierującemu pojazdem zabrania się wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy.

W Szczecinie oznakowanie to będzie testowane do pierwszych dni listopada. Następnie sporządzona zostanie opinia dotycząca zasadności i skuteczności jego wprowadzenia do oficjalnych przepisów. Trafi ona do Ministerstwa Infrastruktury.

(k)

Fot. UM 

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Obs.ryver
2019-10-31 16:34:04
Magistrackie Pi.er.dzi.stołki wydumali szczeciński"jelołboks"!Przeglądałem najnowszy, książkowy komentarz do Ustawy "Prawo o Ruchu Drogowym".Niestety, do stolicy jeszcze nie dotarły żadne wieści o "jelołboksach" szczecińskich. Kaczor będzie w sejmie kazał w nocy ustawę przerabiać na swoje kopyto(łapę plaskatą)...Zresztą, jemu "wsio rawno", on nawet rowerem nie umie jeżdzić....
rot
2019-10-31 09:21:25
Normalnie nobla za głupotę dla tych co to wymyślili. Wystarczy egzekwować mandatami art. 25 ust. 4 pkt. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. i po sprawie. Podobno jest monitoring, zawsze dla pewności można ustawić kilka radiowozów bezrobotnych panów ze Straży Miejskiej i już. Będziemy najbogatszą gminą i będzie forsa na miejskie inwestycje.
sbecja
2019-10-31 07:45:13
Na jakiej podstawie oszołom z Urzędu Miejskiego wprowadził yellowbox skoro nie znajdują unormowania w Prawie o ruchu drogowym ? Ktoś ma czas to powiadomić prokuraturę
do Kierowca
2019-10-30 21:11:44
A od kiedy to Straż ma uprawnienia do art. 25 ust. 4 pkt. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r., chyba wobec rowerzystów.
@do Alicja
2019-10-30 19:34:52
dziecko, jeśli masz prawo jazdy to czym prędzej je oddaj na najbliższej komendzie zanim stworzysz zagrożenie dla innych uczestników ruchu drogowego. Art 16 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym jest jasny - to zasady ogólne - skoro ich nie znasz to strach nawet myśleć co z bardziej szegółowymi przepisami... Obserwuję co jakiś czas takich jak ty - wymuszacie pierwszeństwo, zajeżdzacie drogę...
@do Alicja
2019-10-30 13:28:19
Przeczytałeś komentarz do tekstu ze zrozumieniem? Nie. To go doczytaj, a potem się wymądrzaj mistrzu. Uwielbiam komentarze do komentarzy, a nie do tekstu. Szczególnie, gdy się nie doczytuje tych komentarzy albo nie czyta się ich ze zrozumieniem. Brawo Ty. Lubisz obrażać innych anonimowo, lubisz się wyżywać, masz problemy? Proponuję iść do odpowiedniego specjalisty w tym zakresie, a nie atakować komentujących, niedoczytawszy komentarzy do tekstu.
do Alicja
2019-10-30 11:12:01
skoro jedziesz dookoła ronda pasem zewnętrznym zrób przysługę i idź na komendę oddaj prawo jazdy i nie stwarzaj zagrożenia innym kierowcom bo takich mistrzów prawego pasa dookoła ronda to widzę codziennie , jak nie umiesz , boisz się czy coś to siedź w domu i nie wychodź
do Kierowca
2019-10-30 11:07:46
również należy dodać że gdyby porobili akcję typu "WŁĄCZ MYŚLENIE - WŁĄCZ ŚWIATŁA" dla debili co na dziennych jeżdżą w czasie deszczu lub po zmroku to też może by to przyniosło skutek ....
Kierowca
2019-10-30 08:01:27
A wystarczy aby policja, straz wiejska i inne formacje egzekwowaly od kierowcow art. 25 ust. 4 pkt. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. kierującemu pojazdem zabrania się wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy. Miesiac takiej akcji, kilkaset mandatow i tepaki sie naucza!!!!! Czemu tworzy sie jakies nowe pomysly niezgodne z przepisami itp a nie egzekwuje istniejacych przepisow ruchu drogowego??? Wystarczy sie przejsc po miescie i w kilka minut mozna zobaczyc jak wielu kierowcow ma za nic przepisy!!!1
Alicja
2019-10-30 07:27:59
Po raz kolejny się pytam co to jest ten "Yellow Box"? Czy w ustawie Prawo o ruchu drogowym występuje takie nazewnictwo. Nie. O, to sobie mogą te kratki czy romby malować. Uczono mnie natomiast, że nie pcham się np. na skrzyżowanie jak nie mogę z niego zjechać. Wystarczy znać przepisy i nie potrzebujemy żółtych malowanek na jezdniach i do tego nie musimy zapożyczać jakiś nazw obcojęzycznych. No tak, niektórzy chyba wstydzą się języka polskiego. Tak samo z tymi rondami co je nazwali półturbinowe czy jakoś tak. Na Placu Grunwaldzkim przed zabraniem jednego pasa ruchu nie było korków. Teraz w godzinach szczytu to jakiś koszmar. Teraz to dopiero jest Meksyk. Zostały z 3 tylko 2 pasy i ten zewnętrzny teraz dopiero wymusza jazdę po całym rondzie. Przejechałam wieczorem żeby to sprawdzić i...niestety zrobili bubel.
q
2019-10-30 07:26:31
A nie można tego nazwać po polsku - żółta kratka?
$
2019-10-30 06:47:33
Jak można wydawać kasę na coś, co nie do końca jest usankcjonowane prawnie. Czy w Szczecinie zawsze muszą być takie cyrki?
Prosze po podanie podstawy prawnej tego oznakowania
2019-10-30 06:16:10
jakiego rodzaju jest to znak i gdzie jest zdefiniowany w Ustawie Prawo o Ruchu Drogowym?
gg
2019-10-29 22:40:07
Świetnie, znowu durnie będą blokować skrzyżowania, bo po co poczekać te jedną - półtorej minuty dłużej :D:D:D
Ed
2019-10-29 22:27:30
Pomysł dobry ale przed rondem Gierosa bez takiego oznakowania kierowcy zostawiali miejsce dla skręcających z kawałka Europejskiej w lewo z czystej życzliwości. Po oznakowaniu wjeżdżający z drugiej strony w prawo do ronda czują się jak na pierwszeństwie. I tak źle i tak nie dobrze.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
Tylko teraz -50% na prenumertę eKuriera. KUP TERAZ