środa, 11 grudnia 2019.
Strona główna > Wiadomości > Woskiem nakrapiane

Woskiem nakrapiane

Woskiem nakrapiane
Data publikacji: 2016-03-24 20:17
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-09 10:57
Wywietleń: 1559 125708

Warsztaty zdobienia jaj woskiem zorganizowało w restauracji Bachus przy ul. Siennej szczecińskie Convivium Slow Food. Była to propozycja dla dorosłych i dzieci.

Organizatorzy podkreślają, że slow food to nie tylko idea związana z kultywowaniem produktów żywnościowych, ale również tradycji. Szczecińskie convivium co roku przed świętami organizuje warsztaty malowania jaj woskiem. Jest to tradycyjna metoda ozdabiania, której początek w Polsce datuje się na X wiek.

- Technika jest łatwa, w mojej rodzinie przekazywano ją sobie z pokolenia na pokolenie - mówi Izabela Kesselring, która prowadziła warsztaty. - Mnie nauczyła jej mama. Najpierw jaja są nakrapiane woskiem, a potem zanurzane w farbie. Efekt jest trochę magiczny.

Nawet opiekunowie, którzy przyprowadzali dzieci na warsztaty, wciągali się z robienie pisanek.

- Zdobienie pisanek może być bardzo rodzinnym, integrującym zajęciem - mówi Izabela Kesselring. ©℗

(gan)

Fot. Ryszard PAKIESER

Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
1
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Wielka Parada Mikołajów

Nekrologi

kondolencje

Sonda

Czy obowiązek tworzenia korytarza życia i jazdy na suwak zwiększą bezpieczeństwo na drogach?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie