poniedziałek, 06 kwietnia 2020.
Strona główna > Wiadomości > Woskiem nakrapiane

Woskiem nakrapiane

Woskiem nakrapiane
Data publikacji: 2016-03-24 20:17
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-09 10:57
Wywietleń: 1635 125708

Warsztaty zdobienia jaj woskiem zorganizowało w restauracji Bachus przy ul. Siennej szczecińskie Convivium Slow Food. Była to propozycja dla dorosłych i dzieci.

Organizatorzy podkreślają, że slow food to nie tylko idea związana z kultywowaniem produktów żywnościowych, ale również tradycji. Szczecińskie convivium co roku przed świętami organizuje warsztaty malowania jaj woskiem. Jest to tradycyjna metoda ozdabiania, której początek w Polsce datuje się na X wiek.

- Technika jest łatwa, w mojej rodzinie przekazywano ją sobie z pokolenia na pokolenie - mówi Izabela Kesselring, która prowadziła warsztaty. - Mnie nauczyła jej mama. Najpierw jaja są nakrapiane woskiem, a potem zanurzane w farbie. Efekt jest trochę magiczny.

Nawet opiekunowie, którzy przyprowadzali dzieci na warsztaty, wciągali się z robienie pisanek.

- Zdobienie pisanek może być bardzo rodzinnym, integrującym zajęciem - mówi Izabela Kesselring. ©℗

(gan)

Fot. Ryszard PAKIESER

Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
18
na godz. 15:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Wiadomości Szczecin

 
CZYTAJ WIĘCEJ

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Filmy

Kontrolują kierowców

Nekrologi

Z dostawą do domu

Sonda

Czy wprowadzone przez rząd nowe zasady bezpieczeństwa skutecznie ograniczą rozprzestrzenianie się epidemii koronawirusa w Polsce?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie