Warsztaty zdobienia jaj woskiem zorganizowało w restauracji Bachus przy ul. Siennej szczecińskie Convivium Slow Food. Była to propozycja dla dorosłych i dzieci.
Organizatorzy podkreślają, że slow food to nie tylko idea związana z kultywowaniem produktów żywnościowych, ale również tradycji. Szczecińskie convivium co roku przed świętami organizuje warsztaty malowania jaj woskiem. Jest to tradycyjna metoda ozdabiania, której początek w Polsce datuje się na X wiek.
- Technika jest łatwa, w mojej rodzinie przekazywano ją sobie z pokolenia na pokolenie - mówi Izabela Kesselring, która prowadziła warsztaty. - Mnie nauczyła jej mama. Najpierw jaja są nakrapiane woskiem, a potem zanurzane w farbie. Efekt jest trochę magiczny.
Nawet opiekunowie, którzy przyprowadzali dzieci na warsztaty, wciągali się z robienie pisanek.
- Zdobienie pisanek może być bardzo rodzinnym, integrującym zajęciem - mówi Izabela Kesselring. ©℗
(gan)
Fot. Ryszard PAKIESER