Jak zdrowo żyć, zmienić nieco swoje kulinarne przyzwyczajenia i na czym polega wegetarianizm - szczecinianie dowiadywali się podczas imprezy z cyklu „Kolorowa Aleja”. W sobotę 1 października odbywała się ona pod hasłem „Wege Aleja”.
Oprócz degustacji potraw wegetariańskich i wegańskich można było spotkać się z dietetykiem, wziąć udział w pokazach jogi i tai chi oraz warsztatach edukacyjnych dla dzieci.
- Warto było obejrzeć pokazy gry na bębnach afrykańskich oraz potańczyć „pod chmurką” - mówi Szymon Kaczmarek, prowadzący całą imprezę
Wegetarianizm jest potocznie rozumiany jako niejedzenie mięsa, w istocie znaczy on więcej. To określony styl życia połączony ze specjalną dietą. Szacuje się, że w Polsce obecnie jest około 2 milionów wegetarian i liczba ta stale rośnie.
Organizatorami imprezy byli Urząd Miasta Szczecin, Dom Kultury Słowianin oraz Żegluga Szczecińska.
(dar)
Fot. Ryszard PAKIESER