Wszystko co zielone: solo lub w gotowych kompozycjach. Sadzonki bylin, ozdobnych traw, ziół, warzywnych rozsad, drzew i krzewów, kwiatowe cebule i wodne rośliny. Odmiany tradycyjne, kolekcjonerskie rarytasy i ogrodnicze nowinki. Wszystko, co bogactwem barw ożywi balkony, tarasy, ogrody i nawet najmniejsze parapety. To wszystko i jeszcze więcej - tylko w ten weekend, a wyłącznie - w ogrodzie Wałów Chrobrego.
Przed nami jedna z najbardziej znanych, cenionych i lubionych imprez wystawienniczych zielonego Szczecina - kiermasz ogrodniczy ph. „Pamiętajcie o ogrodach". Jakiej tradycyjnie, będzie towarzyszył targ jadła regionalnego, czyli „Wałówka z przysmakami". To będą dwa dni (17-18 maja) na głównym tarasie Wałów Chrobrego, na jakie czekają nie tylko domowi ogrodnicy.
- Ponad stu wystawców. Wśród nich reprezentanci najbardziej renomowanych ogrodnictw nie tylko z rejonu Szczecina: debiutanci oraz dobrze znani i przez szczecinian cenieni. Z ofertą, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych - zarówno pod względem różnorodności, jak i jakości materiału roślinnego. Tym razem w wiosennej odsłonie. I - jestem przekonany - nie do przebicia! - przekonuje Robert Szyjanowski z FM Szczecin, współorganizator wydarzenia. - Każdy będzie miał szansę pobuszować w gąszczu roślinnych cudeniek, zachwycić się i wybrać to, co przykuwa wzrok, wyobrażając sobie własny „tajemniczy ogród" jeszcze piękniejszym. Zaglądając na poszczególne stoiska warto pamiętać, że to doskonała okazja do rozmów z profesjonalistami, których będzie można podpytać np. o dobór i specyficzne wymagania sadzonek.
W ofercie kiermaszu będzie nie tylko zieleń, ale również wszystko to, co niezbędne do jej pielęgnacji, czyli m.in. nawozy i narzędzia ogrodnicze. Także mała architektura ogrodowa - od ławek, przez grille po altany. Będą też stoiska z dekoracjami, głównie artystycznym rękodziełem.
- Weekend na Wałach Chrobrego będzie też okazją do rozsmakowania się w ofercie jadła regionalnego - zwraca uwagę Marek Maj z FM Szczecin, współorganizator wydarzenia. - Zapraszam więc do kosztowania swojskich wędlin i serów, wypiekanych według tradycyjnych receptur chlebów i obwarzanków, miodów z rodzimych pasiek, piw kraftowych z minibrowarów, nalewek i win z rodzinnych winnic, a także tureckich słodyczy, ciast i ciasteczek, bab i babeczek, że... palce lizać! Będzie co zjeść i wypić - na miejscu i na wynos.
Stoiska „Wałówki z przysmakami" zajmą część ul. Szczerbcowej, ale nawet nie znający topografii miasta nie zbłądzą: ku rusztom uginającym się od mięsiw i kiełbas, grillom pełnym szaszłyków, bigosom i zupom z gara kusić będzie aromat pieczonych i gotowanych potraw.
Wały Chrobrego będą otwarte dla miłośników zieleni i swojskiego jadła w sobotę - od godz. 9 do 18, a także w niedzielę - tyle że o godzinę krócej. Jednak na drugi dzień weekendowego wydarzenia zaplanowano dodatkowe atrakcje: plenerowe zajęcia jogi, pokaz breakdance oraz flash mob flamenco.
- W samo południe zapraszamy na zajęcia jogi. Warto więc zabrać ze sobą matę i pasek. Do wspólnej aktywności przy pomniku Herkulesa walczącego z Centaurem zachęca Szkoła Jogi Klasycznej Ewy i Rafała Lichtarowiczów - o imprezach towarzyszących opowiada Ewa Maj z FM Szczecin. - Krótki pokaz breakdance Stowarzyszenia USB ACADEMY rozpocznie się o godz. 13.15. Natomiast na finał części artystycznej - o godz. 13.30 - będzie flash mob w wykonaniu tancerek i uczennic AIRE Studio Taniec Flamenco, pod kierunkiem Donaty Szurobury.
Kto jeszcze nie ma planów na ten weekend (17-18 maja), a chciałby spędzić czas wśród zieleni i fantastycznych smaków, ten powinien obrać azymut na Wały Chrobrego.
Uwaga: w rejonie plenerowej imprezy będzie obowiązywała czasowa zmiana organizacji ruchu - ul. Wały Chrobrego, Zygmunta Starego i Szczerbcowa (na odcinkach od ul. Jarowita do Wałów Chrobrego) będą zamknięte dla samochodów - już od godz. 17 w piątek (16 maja) do g. 20 w niedzielę (18 maja). ©℗
A. NALEWAJKO