Drugie Mistrzostwa w Kiszeniu Ogórków Małosolnych odbędą się w tym tygodniu w Teatrze Małym na deptaku Bogusława w Szczecinie. Zmierzyć mogą się wszyscy chętni, których umiejętności w tym zakresie są wyjątkowe. Już można się zgłaszać, do czego zachęcają organizatorzy.
Kulinarną zabawę po raz drugi organizują Teatr Mały oraz szczeciński Slow Food. Może się zgłosić maksymalnie dwadzieścia osób. Dostana słoiki, ogórki z uprawy ekologicznej oraz wodę. O przyprawy i dodatki każdy startujący musie zadbać sam. Nałożenie ogórków odbędzie się w czwartek 25 lipca o godz. 18. Ocena przez jury nastąpi w sobotę 27 lipca w południe.
– Zapraszamy amatorów i zawodowców – zachęca Andrzej Buławski ze Slow Food. – Tych, którzy korzystają ze starych przepisów babci czy prababci i kontynuują te tradycje w rodzinie. Choć innowacje też są oczywiście mile widziane.
Organizatorzy przyjmują zgłoszenia telefoniczne - nr 601 286 531, do chwili wyczerpania dwudziestu miejsc konkursowych. W zabawie dla najlepszych przewidziano dyplomy i nagrody, a na finał uroczystą kolację.
(gan)
Fot. Ryszard PAKIESER