wtorek, 23 października 2018.
Strona główna > Wiadomości > Ogórki w Teatrze!

Ogórki w Teatrze! [GALERIA]

Ogórki w Teatrze!
Data publikacji: 2018-08-08 20:54
Ostatnia aktualizacja: 2018-08-09 16:32
Wywietleń: 1504 342266

Zapach kopru, czosnku i świeżych ogórków unosił się w środę na deptaku Bogusława w Szczecinie. Amatorzy i zawodowi kucharze stanęli w Teatrze Małym w szranki nietypowej kulinarnej rywalizacji – przyrządzaniu najsmaczniejszych małosolnych! Kto jest w tym mistrzem, będzie jasne w niedzielę.

W wielu domach trwa szaleństwo robienia sezonowych przetworów, wśród warzywnych przysmaków królują oczywiście ogórki. W każdej rodzinie krąży niezawodny przepis na ten przysmak, niebawem się dowiemy, kto robi najlepsze małosolne w naszym mieście.

Na pomysł zorganizowania w sezonie ogórkowym Mistrzostw Szczecina w Kiszeniu Ogórków Małosolnych wpadł Grzegorz Wocial, szef kuchni w Teatrze Małym. Współorganizatorem imprezy jest szczeciński Slow Food. Do rywalizacji mógł stanąć każdy chętny. Zgłosili się i amatorzy, i zawodowcy.

– Traktujemy to przede wszystkim jako miłe spotkanie, rozrywkę, zabawę – zaznacza Andrzej Buławski, prezes Slow Food Convivium Szczecin. – A ponieważ jesteśmy obrońcami smaku, co mamy zresztą w swoim manifeście, chcemy, by te mistrzostwa były pretekstem do wymiany doświadczeń i rozmów na temat tego, jak ten najlepszy smak małosolnych uzyskać. Każdy ze startujących ma na to swój sposób i chcemy go poznać.

Szanse na zwycięstwo są równe. Wszyscy dostali jednakowe słoje, te same ogórki z ekologicznej uprawy i wodę. O dodatki musieli zadbać sami. Podstawa to oczywiście koper, czosnek i sól. Co jeszcze dodali startujący w mistrzostwach do swoich małosolnych, by były kruche, chrupiące i pyszne?

– Nie zdradzę, nie mogę – zapierała się Elżbieta Wasylów, jedna z uczestniczek ogórkowych mistrzostw. – Robię ogórki od czterdziestu lat i są najlepsze. Powiem tylko, że moje małosolne stoją dwie pełne doby, potem wkładam je do lodówki. Do konkursu zgłosiłam się dla hecy. Czy wygram? Powiem jak sportowiec – na to właśnie liczę.

Grzegorz Mierzwa, szef kuchni w restauracji Willa Ogrody, mówił, że postawił na… pełną wariację.

– Bo kuchnią trzeba się bawić – uważa. – Dlatego w moich małosolnych jest między innymi miód, rozmaryn, musztarda. To autorska receptura, która łamie klasyczne przepisy.

Jacek Janiak zapewnia, że tajemnicą jego małosolnych jest serce, które wkłada w ich przygotowanie. Korzysta z przepisu ojca, który sam nieco zmodyfikował.

– Są dobre – chwali.

– Najlepsze! – dodaje jego 10-letnia córka Kamila, która asystowała w procesie przyrządzania ogórków.

Do fantazjowania w kwestii receptury na pyszne małosolne przyznaje się Dariusz Paradowski, kolejny uczestnik mistrzostw.

– Klasyka plus moje dodatki – zapowiadał zabierając się do pracy. – Będę improwizował.

Odważnie do wyzwania podeszła też Grażyna Siniakiewicz. Bazą był przepis jej mamy, a dodatkiem suma własnych doświadczeń. Tym, którzy chcieliby małosolnym dodać pikanterii, pani Grażyna radzi sięgnąć po papryczkę. Z innych dodatków dla dobrego smaku małosolnych poleca towarzystwo liści porzeczki lub winogron.

Ocena ogórków przez jury nastąpi w niedzielę 12 sierpnia o godzinie 12 również w Teatrze Małym. Powodzenia!

Anna Gniazdowska

Fot. Ryszard Pakieser

Ogórki w Teatrze! Ogórki w Teatrze! Ogórki w Teatrze! Ogórki w Teatrze!

Komentarze

,
Ładnie to tak kisić ogóra?
2018-08-09 06:43:55
Mam pomysła
Czas na kapustę
2018-08-08 21:39:45
Och
Teatr ogorkowy
2018-08-08 21:27:07

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
7
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Pokaz pierwszej pomocy na wodzie
Wodowanie pierwszego bezzałogowca
Powstaje Morskie Centrum Nauki
Poprzedni Następny

Nekrologi

Sonda

Kto według Ciebie wygra drugą turę wyborów na prezydenta Szczecina?

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy