W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Gryfinie zakończył się (w środę, 3 kwietnia) konkurs kulinarny zorganizowany przez Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie w ramach programu HORYZONT 2020. Gryfinianie rywalizowali z reprezentantami Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.
Uczniowie przygotowali dwanaście potraw wykonanych na bazie makreli i śledzia. Po degustacji profesjonalne jury wybrało sześć najlepszych dań; pięć z nich wykonali szczecinianie.
Reprezentanci obu szkół tworzyć będą jeden zespół – jako reprezentanci Polski – podczas konkursu międzynarodowego, który odbędzie się 1 lipca br. w Paryżu. Wówczas wspólnie przygotują dania spełniające wymagania żywieniowe wybranych grup konsumentów, a które oceniono najwyżej podczas dzisiejszego konkursu: dla seniorów – klopsy z makreli z sosem korniszonowym i klopsy ze śledzia z sosem pomidorowym; dla kobiet w ciąży – zupę z pieczonej papryki z pulpecikami ze śledzia oraz zupę kokosową z klopsikami ze śledzia; a dla młodzieży – parówki brokułowo-marchewkowe z makreli i parówki ze śledzia z papryką mix.
W finale międzynarodowym zmierzą się reprezentanci szkół kucharskich z sześciu europejskich krajów.
***
O konkursie pisaliśmy też tutaj.
Tekst i fot. (akme)