czwartek, 19 lipca 2018.
Strona główna > Wiadomości > Raki, poliki i kiełbasa z renifera

Raki, poliki i kiełbasa z renifera

Raki, poliki i kiełbasa z renifera
Data publikacji: 2015-12-30 18:20
Ostatnia aktualizacja: 2018-07-12 11:59
Wywietleń: 375 80460

Rozetki, mieszki, parfait, szyfony, gratin czy igiełki - oto, co w sylwestrową noc będą serwowały na swoich stołach szczecińskie lokale. To słownictwo brzmi dość tajemniczo, prawda? Ale w menu niektórych lokali będą też dobrze znane nam wszystkim dania - galantyny, rolady, paprykarze, pasztety i pieczenie.

Prawdziwą ucztę dla zmysłów szykują w sylwestrową noc niektóre z restauracji. Ot, choćby restauracja „Zamkowa" - parfait z gęsich wątróbek w towarzystwie kryształowej galaretki z porto, „Park Hotel" - poliki wołowe z puree ziemniaczano-czosnkowym, chipsem wołowym i borowikiem, „Restauracja Szczecin" - mieszek z nadzieniem kalifornijsko-ligolowym marynowany w brandy, „Kantyna Portowa" - pieczoną kaczkę z puree z grochu i buraczkami z jabłku, „Hotel Atrium - łososia marynowanego w pomarańczach, „Marina Restaurants" - comber jagnięcy na medalionie z dzika z au gratin i skorzonerą.

W wielu lokalach w tę wyjątkową noc będą również serwowane zupy. I tak „Kantyna Portowa" poda zupę krem z dyni oraz żur staropolski z jajem i białą kiełbasą, „Villa Astoria" - zupę krem z brokułów z groszkiem ptysiowym oraz zupę gulaszową, restauracja „Dąbska 7" - barszcz czerwony z krokietem, policki „Dobosz" - zupę seczuańską i żur z białą kiełbasą, „Hotel Atrium" - consome z gęsi, „Marina Restaurants" - krem z białych warzyw z topinamburem z polskimi rakami, „Restauracja Szczecin" - krem z groszku cukrowego serwowany na kremowej rozetce z łososiem wędzonym, „Paul's Fantasia" - sycylijską zupę z parmezanem i cieciorką, „Park Hotel" - krem rakowy z solirodem (tu wytłumaczmy - czyli z rośliną o mięsistych pędach, podobną do skrzypu).

Niektóre z lokali mają wyszczególnione dania, które zostanie podane po północy. I tak w „Paul's Fantasia" będzie to barszcz czerwony z mięsnym ravioli, w „Zamkowej" - bufet mini przekąsek, w skład którego wejdą m.in.: koktajl z krewetek, rolada z kaczki podana na placku ziemniaczanym, w „Villi Astoriii" - zupa gulaszowa, w „Hotelu Atrium" - jak informuje strona internetowa - „mięsa pieczone w całości krojone przez Szefa Kuchni na sali".

Każdy z lokali proponuje swoim gościom szeroki wachlarz zakąsek zimnych. I tak np. „Restauracja Szczecin" będzie serwować: igiełki z indyka zaprawiane w miodzie i sezamie, jajeczka faszerowane kremem kawiorowym, „Dobosz" - roladki szpinakowe z łososiem, szparagi zawijane w szynce i tatar ze śledzia na tartinkach, „Hotel Atrium" - łososia marynowanego w zielonym pieprzu, sandacza w galarecie, sushi, kalmary marynowane, „Karczma pod Kogutem" - szczupaka faszerowanego w całości i faszerowaną kaczkę skąpaną w auszpiku.

Na stołach sylwestrowych nie może zabraknąć słodkości, np. „Zamkowa" zaproponuje gościom szyfon czekoladowy, „Marina Restaurants" - ciasto limetkowo - cytrynowe, „Restauracja Szczecin" - sernik w otoczce orzechowej i szarlotkę z nutą cynamonową, a „Park Hotel" - gałkę lodów z topinambura na kruszonce z orzechami i sezamkiem. 

W menu sylwestrowym niektórych lokali są też dość egzotyczne, a dla niektórych być może nawet kontrowersyjne dania. Ot, np. w „Paul's Fantasia" będzie można skosztować kiełbasy z renifera... ©℗

Monika GAPIŃSKA

Fot. R.PAKIESER

Na zdj.: Szczecińskie lokale prześcigają się w ofercie kulinarnej na noc sylwestrową. Poza egzotycznymi daniami, wiele z nich będzie serwować np. mięsa pieczone.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
18
na godz. 21:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Flis przypłynął do Szczecina
Zjazd Młodych Gwiazd 2018 i „Siedem życzeń”
Różankowe urodziny Szczecina
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy