Młodzi cukiernicy ze Szczecina stworzyli tort, który zajął pierwsze miejsce na tegorocznych IX Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych na EXPO-SWEET 2019. W przyszłym roku uczniowie będą reprezentować kraj na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników.
Zwycięski zespół tworzą Damian Stępień i Monika Kalecińska. Do zawodów przygotowała ich nauczycielka technologii cukierniczej Danuta Sękalska. Tematem tegorocznych mistrzostw był „Leonardo da Vinci - malarz czy inżynier”.
Postanowili stworzyć pracę pt. „Człowiek witruwiański”. Postać wymodelowana ręcznie przez naszych mistrzów nawiązywała do „Kodeksu Hurygenowskiego” Leonarda da Vinci. Powierzchnia boczna tortu jest udekorowana trybami wykonanymi z czekolady. Podstawowy smak nadaje prosecco złamane smakiem truskawek z pomarańczą.
Podczas zawodów - w ciągu 2,5 godziny - uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie wykonali piętrowy tort z dekoracją oraz tort do degustacji.
- Według mnie to najbardziej prestiżowy konkurs w Polsce, jeśli chodzi o branżę cukierniczą. Staram się promować ten zawód - mówi Danuta Sękalska. - Cukiernik to nie tylko rzemieślnik, ale także artysta. Kompozycja smakowa tortu podbiła serca jurorów. Tomasz Deker (cukiernik z tytułem Mistrza Świata - red.) był zachwycony. Powiedział, że właśnie smakiem pobiliśmy całą konkurencję.
Młodzi cukiernicy na sukces pracowali od trzech lat. Za pierwszym razem - gdy byli dopiero w 1 klasie technikum - zdobyli drugie miejsce na tych samych mistrzostwach. Natomiast za rok to oni będą oceniać prace konkursowe młodszych kolegów.
- W przyszłym roku pojadą także na Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników. Do zawodów będą już przygotowywani przez znanych cukierników. Uważam, że najważniejszą dla nich nagrodą jest wiedza, którą zdobyli i nadal będą zdobywać - dodaje Danuta Sękalska.
Skąd pomysł, aby smak tortu nadawało prosecco? - Bacznie obserwujemy to, co dzieje się w nowoczesnym cukiernictwie. Na bieżąco jesteśmy ze wszystkimi trendami - mówi Damian Stępień. - Niedawno zostały wydane lody o smaku prosecco. To właśnie one nas zainspirowały. Na wykonanie dwóch tortów zużywamy jedną butelkę alkoholu o pojemności 750 ml.
Młodzi cukiernicy bardzo dużo czasu poświecili na przygotowania do zawodów. - Przed samym finałem mistrzostw mieliśmy ferie. Spędziliśmy je w szkole, aby udoskonalać recepturę. Przychodziliśmy już o godzinie 6 i pracowaliśmy do 20 - dodaje Damian Stępień.
Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników odbędą się w przyszłym roku. Ich miejsce nie jest jeszcze znane. Do tej pory organizowane były m.in. na Tajwanie, w Rimini, czy Sao Paulo. ©℗
(KaNa)
Fot. Karolina NAWROCKA i Ryszard PAKIESER