Paweł Drzażdżewski, head roaster szczecińskiej palarni Qualia Caffe, zajął pierwsze miejsce na Mistrzostwach Polski Roasting 2020. To zawody w paleniu kawy organizowane przez najważniejsze kawowe stowarzyszenie – Speciality Coffee Association (SCA).
Podczas tegorocznej edycji mistrzostw najbardziej cenione palarnie w kraju reprezentowało 14 uczestników. Najlepsi palacze kawy zmierzyli się z techniczną i złożoną konkurencją, podzieloną na kilka etapów.
– Pierwszym etapem było zapoznanie z piecem oraz ułożenie planu palenia autorskiej mieszanki, która musiała się składać z trzech wybranych kaw. Część druga to roasting, czyli wypalanie kawy jednorodnej (tzw. singla) oraz autorskiej mieszanki – dodaje Magdalena Bretes z Qualia Caffe.
Ostatnią częścią mistrzostw był Green Grading, czyli wyszukanie największej ilości defektów w zielonych ziarnach. Paweł Drzażdżewski ze szczecińskiej palarni zdeklasował pozostałych uczestników. Roaster wykazał się nie tylko wyobraźnią, ale przede wszystkim precyzją i analitycznym umysłem.
– Organizowane po raz trzeci zawody SCA Poland miały na celu wyłonienie osoby, która wejdzie do elitarnego grona Team Poland i będzie reprezentowała kraj na mistrzostwach świata w paleniu kawy. W tej konkurencji na mistrzostwach świata mamy bardzo dobre wyniki, ponieważ w ubiegłej edycji Mateusz Karczewski z Bydgoszczy zajął trzecie miejsce, notabene też współpracował z Qualią Caffe – dodaje Magdalena Bretes.
Na co dzień kaw wypalonych przez mistrza Polski można spróbować w wybranych szczecińskich restauracjach i kawiarniach oraz zakupić bezpośrednio w sklepie online palarni.
(KaNa)
Na zdjęciu: Paweł Drzażdżewski jest head roasterem szczecińskiej palarni Qualia Caffe
Fot. Qualia Caffe