Pomorze Zachodnie zyskało kolejną słodką wizytówkę. To Miody ze Wzgórz Świeszewskich – pierwszy pochodzący z gminy Gryfice smakołyk wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pierwszych wzmianek o miodach wytwarzanych na Wzgórzach Świeszewskich możemy się doszukać się już w czasach średniowiecznych. W latach 50. ub. wieku do słodkiej tradycji na terenach obejmujących Piaskową Górę, Górę Bukowiec oraz Górę Wyżynka w okolicach wsi Świeszewo powrócili polscy powojenni osadnicy.
Jednym z pierwszych powojennych pszczelarzy w gminie Gryfice był dziadek pani Małgorzaty Chabowskiej. Właścicielka Pracowni Pasiecznej „Staropolska Miodziarnia” ze Świeszewa z sukcesem kontynuuje rodzinną tradycję. W pracowni u stóp Piaskowej Góry wytwarzane są miody: rzepakowy, mniszkowy, wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, faceliowy, spadziowy i nawłociowy. A z końcem maja br. Miody ze Wzgórz Świeszewskich zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. To 49. produkt z województwa zachodniopomorskiego.
W czwartek (12 lipca) wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa osobiście pogratulował „autorce” najmłodszego produktu tradycyjnego. Dodajmy, że miód pochodzący z tej pasieki w 2016 r. zwyciężył w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Od 2017 r. „Staropolska Miodziarnia” jest członkiem Sieci dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
(żan)
Fot. Ryszard Pakieser