wtorek, 18 września 2018.
Strona główna > Wiadomości > Szukali smaków, znaleźli nagrody!

Szukali smaków, znaleźli nagrody! [GALERIA]

Szukali smaków, znaleźli nagrody!
Data publikacji: 2018-04-23 21:50
Ostatnia aktualizacja: 2018-07-12 12:38
Wywietleń: 861 324404

Pieczeń z dzika, powidła Poszukiwacze smaków i sernik z żurawiną Babci Ludwiki skradły serca jurorów konkursu Poszukiwacze smaków. A przyrządzili je ze smakiem bardzo młodzi kucharze-amatorzy. 

W poniedziałek 23 kwietnia w auli Książnicy Pomorskiej w Szczecinie uroczyście podsumowano konkurs Poszukiwacze smaków. Organizatorem kulinarnej zabawy dla dzieci i młodzieży był zarząd województwa. Zadanie nie było łatwe, bo uczestnicy musieli udowodnić (poprzez wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, notesach babć, na fotografiach), że dana potrawa jest przyrządzana co najmniej od dwóch pokoleń.

Laureatów wyłoniono spośród 71 zgłoszeń.

– Ten konkurs służy również wyszukiwaniu potraw, które w przyszłości mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa – podkreślał wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa, który wręczył nagrody zwycięzcom.

Na ministerialnej liście jest 48 naszych specjałów. A cztery produkty tradycyjne – pasztet z gęsi, śledzie po szczecińsku, hołubcie bielkowskie i serca kaziukowe/kaziukowe serducha zostały odkryte właśnie dzięki Poszukiwaczom smaków. 

A kto w tym roku skradł serca jurorów konkursu? W kategorii szkoły podstawowe I miejsce zajął Jakub Skrzypek ze Szkoły Podstawowej im. Olimpijczyków Polskich w Krzymowie, który przygotował pieczeń z dzika.

– W mojej rodzinie są myśliwskie tradycje i ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie – podkreślał laureat.

Na kulinarnym podium znaleźli się jeszcze: Dominika Puzio ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kołobrzegu i jej rożki drożdżowe oraz Agata Piechowicz z SP w Chwarstnicy, którą nagrodzono za polewkę śledziową, czyli śledzionkę.

Powidła Poszukiwacze smaków uznano za najlepszą potrawę w kategorii szkół gimnazjalnych. Danie przygotowała Joanna Szmelter z Zespołu Szkół im. I. Łukasiewicza w Policach. II m. zajęła Marta Skiba z SP w Bobolicach (Racuchy), a III m. Adrian Witczański z SP Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Kołobrzegu – za Płaty śledziowe marynowane.

Wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych zwycięstwo przypadło Weronice Zdanowicz. Uczennica Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie zachwyciła jurorów sernikiem z żurawiną Babci Ludwiki. Doceniono także kaczkę nadziewaną wątróbką i chałwą Dawida Gaika (ZS nr 2 Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach) oraz faworki Urszuli Jäger (ZS nr 6 w Szczecinie). ©℗

(żan)

Na zdjęciu: Laureaci w kategorii szkół podstawowych: Jakub Skrzypek, Agata Piechowicz, Dominika Puzio.

Fot. Dariusz Gorajski

Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody! Szukali smaków, znaleźli nagrody!

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
21
na godz. 21:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Przeszedł Marsz Równości
Marynarz ponownie z koszulką
(Międzynarodowe) Narodowe Czytanie „Przedwiośnia”
Poprzedni Następny
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy