Na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa pojawiły się nowe przysmaki z naszego województwa. To: jabłuszka w koszulkach, masło ostrowieckie i miody rusinowskie. Tym samym Zachodniopomorskie ma już 45 produktów tradycyjnych.
Ze Szczecina pochodzi jeden z najmłodszych produktów tradycyjnych Pomorza Zachodniego. Mowa o jabłuszkach w koszulkach, czyli krucho-drożdżowych ciasteczkach, wypiekanych już od ponad pół wieku i wciąż według tego samego przepisu w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja, czyli popularnym „Gastronomiku”.
– Najlepszy smak jabłuszek w koszulkach uzyskuje się dzięki użyciu do ich wypieku dwóch odmian jabłek, tj. Ligol i Champion, z jabłoni porastających obficie sady ziem Pomorza Zachodniego – czytamy w opisie produktu, który 27 września br. został wpisany na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa.
Tego samego dnia zarejestrowany został inny nasz słodki przysmak – miody rusinowskie. Pod tą nazwą kryją się miody: gryczany, wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, mniszkowy, faceliowy i ze spadzi liściastej, które od kilkudziesięciu już lat wytwarzane są na bazie roślin występujących wokół wsi Rusinowo, w gminie Postomino.
Zachodniopomorskie doczekało się także pierwszego produktu tradycyjnego w kategorii Oleje i tłuszcze. Z końcem września na ministerialną listę wpisane zostało masło ostrowieckie (nazwa pochodzi od wsi Ostrowiec w powiecie wałeckim). Do jego produkcji używa się mleka pozyskiwanego od krów z własnego gospodarstwa, a śmietanę ubija się jak przed laty drewnianą kierznią lub kierzynką.
(reg)