Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Lody z bakteriami, z brudnego automatu

Data publikacji: 15 lipca 2023 r. 22:07
Ostatnia aktualizacja: 16 lipca 2023 r. 14:56
Lody z bakteriami, z brudnego automatu
 

Lody to dokonały deser dla ochłody w upalne lato. Sanepid - jak co roku - skontrolował wybrane punkty sprzedaży lodów z automatów w Zachodniopomorskiem. Do kontroli wytypowano 43 miejsca, zlokalizowane głównie w kurortach wypoczynkowych. Aż 42 procent z badanych próbek lodów zakwestionowano. Gastronomicy wciąż mają problem z zachowaniem higieny i czystością maszyn.

Próby pobierane były przez trzy dni lipca.

- Do badań pobrano 215 próbek z 43 partii lodów - mówi Paweł Mayko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie. - Lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych tj. Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych tj. bakterii Enterobacteriacae. 90 próbek z 18 partii lodów zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.

Sanepid wydał aż jedenaście decyzji administracyjnych nakazujących zamknięcie punktów. Ich powtórne otwarcie możliwe będzie dopiero po przeprowadzeniu skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność. Siedmiu przedsiębiorców poinformowano o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.

- Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających - tłumaczy P. Mayko. 

Gdy porówna się wyniki badań z roku ubiegłego, sytuacja w lodziarni się nie poprawia. Gastronomicy wciąż nie dbają o higienę: sprzedają lody z niedoczyszczonych maszyn, mają problem z dezynfekcją sprzętu. Cieszy jednak fakt, że w dalszym ciągu nie stwierdzono bakterii chorobotwórczych tj. Salmonella oraz Listeria monocytogenes.

- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej - zauważa P. Mayko. - Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. Jedak w przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.

Sanepid kontroli nie kończy, zapowiada także przebadanie lodów, które kupujemy w sklepach, głównie w kierunku Salmonelli i Listerii monocytogenes.

(kel)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

@Do obrońcy sraluszk
2023-07-18 12:55:55
Ale bzdury piszesz. Pracownik musi posiadać książeczkę(która się już tak nie nazywa, znafco xD) bo dotyka jedzenia, szykuje je, przygotowuje składniki, myje oraz podaje naczynia itp. Więc ma kontakt z żywnością oraz ma wstęp na część czystą lokalu(a do takich należy również szatnia pracownicza). Pies nie ma tam wstępu a w lokalu leży pod lub obok stolika swoich właścicieli i nie ma kontaktu z jedzeniem innych. Idź leczyć swoją niechęć do zwierząt gdzieś indziej i nie PiSz szkodliwych kłamstw
Do obrońcy sraluszka
2023-07-17 16:56:44
Pracownik gastronomiczny musi posiadać ważna książeczkę zdrowia a sraluszek od którego jest kilkanaście chorób co posiada ???? Idź do Ikei w Szczecinie i zobacz że każdy w bistro ma dostęp do sztućców , jedzenia i napojów do samodzielnego nakladania.prowadzilem kawiarnie 8 lat w Szczecinie, sanepid sprawdzał np posiadanie szafki dla pracownika. Dużo zdrowia ci życzę i szczęścia.
@Będzie bezzmian
2023-07-17 15:43:14
"Coraz więcej piesków w lokalach gastronomicznych" - i co w związku z tym? Czy to pieski pracują przy tych maszynach i są odpowiedzialne za ich sprzątanie? Czy pieski wchodzą na część produkcyjną lokalu? Czy pieski mają dostęp do maszyn i narzędzi, które powinny być czyste? Jak nie masz pojęcia o pracy w gastronomii, normach sanepidowskich i przepisach, to nie pisz głupot. Pieski mają pełne prawo przebywania w tzw części brudnej lokalu i nie ma to najmniejszego znaczenia do czystości na kuchni
Dlatego
2023-07-17 10:39:22
Dlatego nie kupuję produktów z tzw wolnej ręki, po prostu, skoro sprzedawcy nie dbają to ja nie będę ryzykował i kto tu straci?
Będzie bezzmian
2023-07-16 14:55:04
Ile akcji ta instytucja przeprowadza w ciągu roku. ???? Lody w miastach są sprzedawane przez cały rok. Sprzedawcy czesto z łapanki, albo zlecenie albo student. Coraz więcej piesków w lokalach gastronomicznych. Już kilka lat temu na grupach FB dla pewnej grupy przebywających na terenie Pl latały ogłoszenia o sprzedaży książeczek zdrowia.
Pots!
2023-07-16 07:49:23
Ludzie to brudasy, nie myją rąk po wyjściu z toalety.
Kriss
2023-07-16 01:22:44
W netto zawsze są spleśniałe ziemniaki od kad pamiętam.To taka tradycja sklepu.
Sanepid zapraszam
2023-07-15 22:27:19
Do sklepów netto które sprzedają pleśniejące ziemniaki...

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA