Lody to dokonały deser dla ochłody w upalne lato. Sanepid - jak co roku - skontrolował wybrane punkty sprzedaży lodów z automatów w Zachodniopomorskiem. Do kontroli wytypowano 43 miejsca, zlokalizowane głównie w kurortach wypoczynkowych. Aż 42 procent z badanych próbek lodów zakwestionowano. Gastronomicy wciąż mają problem z zachowaniem higieny i czystością maszyn.
Próby pobierane były przez trzy dni lipca.
- Do badań pobrano 215 próbek z 43 partii lodów - mówi Paweł Mayko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie. - Lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych tj. Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych tj. bakterii Enterobacteriacae. 90 próbek z 18 partii lodów zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.
Sanepid wydał aż jedenaście decyzji administracyjnych nakazujących zamknięcie punktów. Ich powtórne otwarcie możliwe będzie dopiero po przeprowadzeniu skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność. Siedmiu przedsiębiorców poinformowano o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.
- Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających - tłumaczy P. Mayko.
Gdy porówna się wyniki badań z roku ubiegłego, sytuacja w lodziarni się nie poprawia. Gastronomicy wciąż nie dbają o higienę: sprzedają lody z niedoczyszczonych maszyn, mają problem z dezynfekcją sprzętu. Cieszy jednak fakt, że w dalszym ciągu nie stwierdzono bakterii chorobotwórczych tj. Salmonella oraz Listeria monocytogenes.
- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej - zauważa P. Mayko. - Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. Jedak w przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
Sanepid kontroli nie kończy, zapowiada także przebadanie lodów, które kupujemy w sklepach, głównie w kierunku Salmonelli i Listerii monocytogenes.
(kel)