Wtorek, 16 lipca 2024 r. 
REKLAMA

Lody pod kontrolą. Sanepid wykrył bakterie i brud

Data publikacji: 16 lipca 2024 r. 08:37
Ostatnia aktualizacja: 16 lipca 2024 r. 09:45
Lody pod kontrolą. Sanepid wykrył bakterie i brud
Sanepid czuwa nad tym, żeby lody były bezpieczne dla konsumenta.  

Niby jest trochę lepiej niż w zeszłym roku, ale wytwórcy lodów z automatu wciąż mają problem z utrzymaniem czystości w punktach sprzedaży i oferują klientom lodowe słodkości z bakteriami. Wykazały to kontrole sanepidu – inspektorzy badali lody z automatów głównie w pasie nadmorskim. Tam, gdzie ruch turystyczny jest największy i nie brakuje amatorów lodów dla ochłody w środku upalnego lata.

Jak co roku pracownicy powiatowych stacji pobrali próbki lodów do badań w miejscach zwiększonej obecności turystów w pasie nadmorskim obejmującym powiaty gryficki, kamieński, kołobrzeski, koszaliński, sławieński oraz miasto Świnoujście. Próbek tych pobrano 90 i niestety zakwestionowano połowę z nich tj. 45. Badania nie obejmowały tylko Wybrzeża, ale kontrolowano lody w całym województwie – pobrano 205 próbek, z czego zakwestionowano aż 75.

Potwierdziło się najgorsze, bakterie Enterobacteriacae wykryto aż w 37 proc. próbek!

– To trochę lepiej niż w zeszłym roku, bo w 2023 r. kwestionowanych było 90 na 215 pobranych próbek, czyli 42 proc. – stwierdza Małgorzata Kapłan, rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie i dodaje: – Wskaźnik zanieczyszczenia lodów w pasie nadmorskim jest wyższy.

Bakteria Enterobacteriacae, która jest obecna w skontrolowanych lodach, świadczy o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji lodów z automatu i choć naturalnie występuje w jelicie grubym człowieka, to jednak w przypadku spożycia produktu w ten sposób zakażonego, może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Szczególnie u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego.

– Zadowalający jest fakt, że próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes – zauważa M. Kapłan. – Jednak na 41 skontrolowanych lodziarni, w 15 były przekroczenia bakterii Enterobacteriacae.

Wytwórcom sprzedającym lody z bakteriami sanepid narzucił kary. Wydano także siedem decyzji administracyjnych nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność. Inspektorzy poinformowali również przedsiębiorców o konieczności wzmożenia działań sanitarnych.

(kel)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Poinformowali
2024-07-16 09:44:52
wszystkich, tylko nie klientów, którzy najszybciej doprowadziliby lodziarnie do pionu i wyśmienitego stanu sanitarnego (albo bankructwa dla opornych). I tak kolejny raz potwierdza się, że chodzi o gonienie króliczka, a nie jego złapanie.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA