piątek, 24 maja 2019.
Strona główna > Wiadomości > Bezy w samym centrum

Bezy w samym centrum [GALERIA]

Bezy w samym centrum
Data publikacji: 2019-04-26 17:19
Ostatnia aktualizacja: 2019-04-27 14:16
Wywietleń: 6492 387942

Bezy, które podbiły serca szczecinian, doczekały się swojego lokalu. Pracownia i punkt odbioru bez Hani Komór przy ulicy Sikorskiego to pierwsze takie miejsce na gastronomicznej mapie Szczecina. Jego otwarcie odbyło się w piątek (26 kwietnia) o godz. 14, ale smakosze czekali już kilkanaście minut przed.

Szczecinianie znają Hanię i jej bezy przede wszystkim z niedzielnego Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. Od tej pory będą mogli kosztować słodkości także w czwartki i piątki. Lokal przy ulicy Sikorskiego w Szczecinie zamieniony został w prawdziwe królestwo słodkości z białek. Znajdują się tutaj starannie przygotowane i gotowe do zjedzenia bezy w różnych kreacjach.

- To miejsce jest rozwinięciem mojej dotychczasowej działalności. W lokalu dostępne będą wszystkie wariacje na temat szczecińskich bez, czyli małe beziki, torty na kawałki i przede wszystkim duże torty bezowe. Nowością będą także suche bezy o różnych smakach  – mówi Hania. - Na początku lokal będzie otwarty w czwartki i piątki. Kiedyś może mi się uda i pracownia będzie otwarta w dodatkowe dni.

Kiedyś w lokalu przy ulicy Sikorskiego znajdował się krawiec. Później nieruchomość przechodziła z rąk do rąk przedsiębiorców z różnych branż. Teraz to miejsce bez. Na ścianach powieszone zostały oryginalne kafle, a w środku pojawił się drewniany bar.

- Bardzo długo szukałam tych kafli, aż w końcu je znalazłam. Są naprawdę przepiękne, tak jak te na podłodze. Niektórzy myślą, że ta podłoga jest stara, ale każdy kafel jest nowo wyprodukowany, tylko w starym stylu - dodaje Hania.

Otwarcie stacjonarnego lokalu nie oznacza jednak, że bezy przestaną pojawiać się na Szczecińskim Bazarze Smakoszy. - Lokal otwarty jest tylko w czwartki i piątki, ponieważ w sobotę muszę napiec bez na bazar - śmieje się Hania. - Póki co wszystkim zajmuję się sama, ale nie ukrywam, że lokal jest po to, aby ktoś mi pomógł i żeby nigdy nie było takiej sytuacji, że zabraknie mi ciast.

- Cieszę się, że Hania otworzyła w końcu lokal. Razem z mężem śmiejemy się, że jest prawdziwą gwiazdą Szczecińskiego Bazaru Smakoszy - mówiła przed otwarciem lokalu pani Anna. - Właśnie z tego miejsca ją znamy. Co tu dużo mówić, bezy nie dość, że są piękne to jeszcze rozpływają się w ustach.

Jak rozpoczęła się przygoda Hani z bezami? – Kiedyś moja mama poprosiła mnie, abym upiekła na jej urodziny ciasta, które zaniesie do pracy. Upiekłam ich kilka plus bezę. Właśnie wtedy jej koleżanka powiedziała, że jest ona naprawdę przepyszna i poprosiła mnie, żebym zrobiła taką samą na urodziny jej męża. Tak to się zaczęło. Zauważyłam, że ludzie bardzo lubią to ciasto. Wygląda pięknie, kobieco, bogato. Zawsze to doceniałam, a jak zobaczyłam, że smakuje innym, nie było odwrotu.

Pieczenie bez zajmuje Hani bardzo dużo czasu, ponieważ wszystkim zajmuje się sama. 

– Szczerze mówiąc, moją największą pasją jest kręcenie filmów oraz zajmowanie się marketingiem. Oczywiście beza pomaga mi te pasje realizować. W końcu piekę, robię zdjęcia, kręcę filmy. No i oczywiście uwielbiam kontakt z ludźmi, a beza mi oczywiście to umożliwia. Jak ja ją za to kocham!

Hania, jak sama przyznaje, jest lokalną patriotką. - Zawsze mówiłam, że spróbuję zostać w Szczecinie i stworzyć coś swojego - podkreśla. - Z mojego lokalnego patriotyzmu wyniknął także mój vlog (blog wideo – red.).

Smakosze wypieków Hani śmiali się przed wejściem, że niedługo bezy staną się symbolem Szczecina. - Oczywiście cieszę się, gdy padają takie słowa. To moje marzenie i może kiedyś uda mi się je spełnić. Chcę promować szczecińską bezę w całej Polsce. Chcę, aby Szczecin stał się jej stolicą.

Karolina Nawrocka

Fot. Ryszard Pakieser

Bezy w samym centrum Bezy w samym centrum Bezy w samym centrum Bezy w samym centrum Bezy w samym centrum Bezy w samym centrum

Komentarze

do @inna beza
Aha, czyli jak ktoś jest w czymś dobry, uwielbiają tę osobę mieszkańcy, jest młodą osobą z pomysłem na życie i dzięki swojej działalności promuje Szczecin poza granicami miasta, to nie warto o nim napisać? Od razu musi być artykuł sponsorowany tak? Co się z nami dzieje ludzie.
2019-04-27 14:03:14
inna beza
To artykuł sponsorowany bo taki powinien być oznaczony?
2019-04-27 13:40:34
swinoujscianka
a kiedy u nas Pani Hania otworzy swój lokal ?????
2019-04-26 20:35:25
Bzzz
Ile razy w tekście użyto słowa śmieje się. Czyli bezy wywołują uśmiech
2019-04-26 20:07:21
Bezojad
To mega, najlepsze bezy w świecie! Nic się nie może z nimi równać!
2019-04-26 19:43:00

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
19
na godz. 18:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny
Wielkie gotowanie nad Odrą
Teatralny przemarsz
Poprzedni Następny

Sonda

Czy będziesz głosować w wyborach do europarlamentu?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie