13 marca o godzinie 13 na dodatek pod numerem 13 na ul. ks. Bogusława X dwie pasjonatki cukiernictwa i kręcenia lodów otwierają nową lodziarnię, aby wszystkie „trzynastki” się zgadzały, lokal nazwały #tag 13. Chcą kusić szczecinian wyrafinowanym smakiem, ale także jakością swoich wyrobów i oczywiście pięknym wyglądem.
Maria Lisiecka i Paulina Bielecka-Jakubiak wpadły na pomysł otwarcia nowej lodziarni po latach doświadczeń z cukiernictwem. Jedna z gastronomicznym wykształceniem, druga ekonomistka, obie zakręcone na punkcie pieczenia tortów, bez, tartaletek, serników, szarlotek, a także wyrabiania lodowych słodkości. I taka ma też być ich cukiernio-lodziarnia – pełna smaków i pasji.
– Oprócz tradycyjnych, klasycznych gałek będziemy serwować lody imbirowe, z czarnego sezamu, o smaku tachini, czyli z dodatkiem brownie, chałwy i figi – prezentuje nowości Maria Lisiecka, która przez ostatnie osiem lat wyrabiała lody w innej szczecińskiej lodziarni. – Chcemy, by na lody do nas mógł przyjść alergik i osoba z nietolerancjami pokarmowymi, dlatego będziemy także tworzyć słodkości bez cukru, bez glutenu i bez laktozy.
– Bazą naszych lodów dla tych, którzy są diabetykami, będzie erytrytol, dla osób, które nie tolerują laktozy, stworzymy lody z mleka owsianego, kokosowego czy migdałowego – dodaje Paulina Bielecka-Jakubiak. – Każdy naje się u nas do syta sorbetów ze świeżych owoców. Zresztą w naszym lokalu wszystkie produkty są naturalne, nie ma i nie będzie u nas półproduktów. Ma być jak w domu, ciasta pieczemy tylko na maśle, bez użycia środków spulchniających, ba, nawet bez proszku do pieczenia. Wszystko ucierane, miksowane, karmelizowane siłą własnych rąk.
Lodziarnia będzie oferowała także lodowe torty oraz małe torciki. Nie zabraknie tu także kubełków z lodami na wynos.
– Pieczemy także na zamówienia: ciasta tradycyjne i wymyślne torty. Będziemy również zmieniać smaki lodów i ciast w zależności od sezonu, pory roku. Marzy się nam na przykład lód o smaku dojrzałego… pomidora, choć z całą pewnością hitem będzie gałka z czarnego sezamu oraz ta o smaku irlandzkiego likieru Baileys – zachęcają właścicielki lokalu #tag 13.
Dla naszych Czytelników mamy pięć voucherów na lody/ciastka. Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS-a na numer 72601 z hasłem: kurier.voucher – na SMS-y czekamy tylko 12 marca. Vouchery otrzymają osoby, które najszybciej przyślą SMS-a tuż po godz. 12. Koszt SMS-a – 2,46 zł z VAT.
Tekst i fot. (kel)