Znalezione w księgach pamiątkowych albo albumach babć. Przygotowywane w danej rodzinie od pokoleń, często pojawiają się na rodzinnych uroczystościach czy świątecznym stole. Wybrano najlepsze dania siódmej edycji marszałkowskiego konkursu „Poszukiwacze smaków”. Wszystkie zgłoszone prezentowały się świetnie, ale które z nich w tym roku zachwyciły jury?
Zadaniem uczniów szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych było wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy oraz zdjęcie uczniowie przedstawili na formularzach, złożonych w Urzędzie Marszałkowskim, który jest organizatorem konkursu.
Miejsce III - kiełbasa ze słoika
Trzecie miejsce, na poziomie szkół podstawowych, zajął Mikołaj Fir z Kołobrzegu dzięki kiełbasie ze słoika. To konserwa o różowo białej barwie z mięsem i transparentną galaretką. Jest miękka, można smarować nią chleb. Na II miejscu znalazła się cukrowa chmurka prababci Adelki wykonana przez Wiktorię Zając z Mierzyna. To dwie warstwy kruchej bezy z puszystą masą i truskawkami. Zwycięzcą została Dominika Puzio z Kołobrzegu ze swoim tortem chlebowym babci Władysławy. Ma on puszyste, miękkie i pachnące ciasto w kolorze brązowym, przekładane plackiem z kruchego ciasta, masą z migdałów, powideł i kremu. Całość wieńczy polewa i dekoracja.
Obecny na rodzinnych stołach od 1923 r., jest delikatnym mięsem w winie z dodatkiem owoców. Mowa tu o indyku prababci Marysi Magdaleny Bartosik z Płot, który zajął III miejsce. Oczko wyżej, na II pozycji są pierogi ukraińskie podawane w towarzystwie proziaków z omastą oraz czosnkiem niedźwiedzim wykonane przez Julię Lisiak ze Szczecina. Proziaki chrupiące z wierzchu i miękkie w środku są istotną częścią kompozycji. Istotnym dodatkiem jest także kremowa omasta z własnoręcznie wyrabianej śmietany.
Miejsce I - postne gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym
Rywali pokonała Emilia Mikuś, która zdobyła I miejsce w tej kategorii przygotowując postne gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Małe gołąbki są delikatnie podpieczone z wierzchu, nadziewane farszem o oryginalnym smaku, odznaczającym się aromatem ciemnej, palonej kaszy gryczanej przesiąkniętej smakiem grzybów leśnych.
Na obydwu poziomach przyznano także łącznie 14 wyróżnień.
(k)
Fot. UMWZ
Na zdjęciu głównym: tort chlebowy babci Władysławy - I miejsce w kategorii szkół podstawowych