Piątek, 27 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Jubileusz w szczecińskim paszteciku. Jaki jest najlepszy? [GALERIA]

Data publikacji: 15 lipca 2023 r. 18:47
Ostatnia aktualizacja: 16 lipca 2023 r. 08:20
Jubileusz w szczecińskim paszteciku. Jaki jest najlepszy?
50 lat pracy w "Paszteciku"! Fot. Ryszard PAKIESER  

Szczeciński pasztecik jest miejską historią samą w sobie. Ale nie byłoby jej bez osób tworzących tę historię. Jedną z nich jest Danuta Zakrzewska. Właśnie minęło jej 50 lat pracy w jednym i tym samym miejscu. 

„Pasztecik” przy ul. ks. Kard Wyszyńskiego nr 10 powstał na przełomie lat 1973/1974. Był to drugi tego typu bar w Szczecinie. Od samego początku funkcjonuje pod tym samym adresem, który doskonale jest znany nie tylko szczecinianom, ale również turystom. Dla wielu regionalnych przewodników jest to wręcz obowiązkowe miejsce do pokazania. Turyści chętnie tam zaglądają, aby na miejscu sprawdzić jak smakuje ten lokalny przysmak słynny nie tylko w Polsce, ale również w świecie.  

Z miejscem, od 50 lat, związana jest Danuta Zakrzewska, która pracę zaczynała w czasach gdy „Pasztecik” należał jeszcze do PSS „Społem”. W sobotę p. Danuta przyszła jak zwykle około 8.30 do pracy. Na miejscu czekali na nią współpracownicy i rodzina. Dla wszystkich nie był to zwyczajny dzień, lecz bardzo świąteczny. Rzadko się przecież zdarza taka rocznica! – Zaczynałam tu pracę jako młoda dziewczyna, ulica nazywała się wówczas Wielka – mówi p. Danuta Zakrzewska – Szefową była wtedy Franciszka Wolska. Paszteciki uczyłam się robić pod jej okiem. Nie mam pojęcia, ile pasztecików zrobiłam przez te pół wieku.          

Na pytanie, czy lubi paszteciki p. Danuta stwierdziła, że tak, ale tylko takie, do których sama robi farsz. A są nim gotowe… śledzie w oleju z cebulką! I już chyba bardziej po szczecińsku się nie da.

(żuk)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

@@@@Ck
2023-07-16 21:42:18
Gdańsk nazywano miastem zboża a Szczecin miastem śledzi
MT
2023-07-16 21:11:56
Piękna rocznica, ale smak pasztecików zmienia sie jednak przez lata. Jem je od 40 lat i powiem wam że kiedyś smakowały tak samo, ale już tak od 20-tu lat smaki zaczynają się zmieniać. A to farsz, a to olej inny, mąka wiadomo jaka. O marketowych nie wspomnę, bo tam jest kompletny totolotek. Chciałbym jeszcze dożyć czasów gdy zjem pasztecika z dobrego mięsa, z cebulką, z mąki z młyna lokalnego i oleju...no tutaj chyba olej to olej, nic się nie różni, byleby był świeży.Na starej maszynie oczywiście
@@Ck
2023-07-16 12:39:21
To w Szczecinie łowiono w Odrze śledzie, czy handlowano śledziami złowionymi w Bałtyku i przywiezionymi do Szczecina????? Tak samo mogli handlować np w Białogardzie. Teraz jest Amazon pod Szczecinem co handluje towarami z innych miast. Też tradycja????
@Ck
2023-07-16 09:46:38
Inteligencja jest sztuczna lecz ignorancja jakże żywa, to tak odnośnie śledzi
@ck
2023-07-16 09:23:49
Gdybyś znał choć trochę historię naszego miasta to byś takich głupot nie wypisywał. Szczecin był bałtyckim centrum handlu śledziami i stąd rozwożono je nie tylko na teren całych Niemiec ale też do krajów ościennych. Czasami lepiej milczeć, niż coś pisać ujawniając swoją ignorancję.
Roman
2023-07-15 23:32:24
Pamiętam Pasztecika vis a vis kina Kosmos ....maszyna do robienia pasztecików była widoczna z ulicy...Jak się wchodziło do Pasztecika okulary od ciepła parowały...i ten zapach ...pamiętam do dziś a byl to 84 rok...
Smakosz
2023-07-15 22:39:32
Kiedyś było stać każdego na pasztecika, a teraz jest to tylko dla wybranych
Helikopter z Misia
2023-07-15 20:03:16
Wszystkiego Najlepszego !!! wyskakiwałem do Was na przerwie z 63, jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego i Wielkie Dzięki za te wszystkie lata.
Ck
2023-07-15 19:44:21
Co ma Szczecin wspólnego z morskimi śledziami?. To tak samo jakby w Białogardzie robić śledzie lub innym miastem kilkadziesiąt kilometrów od morza z przepływającą do morza rzeką. A co do pasztecików to gratuluję wytrwania. Chociaż teraz się boję czy ustawa lex Tusk nie pogrąży firmy. Toć to bowiem na ruskiej maszynie wojennej się zaczęło. Ja pamiętam te paszteciki z lat 90-tych. Mam nadzieję że smak i jakość te same.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA