Bezpieczeństwo energetyczne, planowanie energetyczne w samorządach, ochrona środowiska, wykorzystanie odnawialnych źródeł energii i akceptacja społeczna dla inwestycji w takie źródła – to główne tematy konferencji „Energetyka niekonwencjonalna na Pomorzu Zachodnim – potencjał, problemy, perspektywy". Wydział Nauk o Ziemi Uniwersytetu Szczecińskiego zorganizował ją wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Zachodniopomorskiego.
Sektor energetyczny to nie tylko duże strategiczne elektrownie. Coraz ważniejsze stają się lokalne, rozproszone źródła energii. Co napędza lokalną przedsiębiorczość, ale także przynosi problemy i stawia nowe wyzwania.
– Konferencja skierowania jest do władz samorządowych – stwierdził Mariusz Sikora, dyrektor Wydziału Bezpieczeństwa i Ochrony Informacji Niejawnych Urzędu Marszałkowskiego, by zwrócić ich uwagę na istotną rolę planowania energetycznego na poziomie lokalnym i regionalnym, bowiem wpływa ona na możliwość przyłączenia do sieci zarówno gospodarstw domowych, jak i nowych inwestorów w odnawialne źródła energii. Wpływa również na wykorzystanie lokalnych zasobów energetycznych, a także rozwój infrastruktury sieciowej i bezpieczeństwo energetyczne regionu.
Uczestnicy wydarzenia zajmowali się nie tylko klasycznymi odnawialnymi źródłami energii, ale także nowymi dziedzinami tego sektora. Firmy z województwa zachodniopomorskiego od dawna produkują kluczowe podzespoły do sektora morskiej energetyki wiatrowej, mamy w regionie producentów paneli fotowoltaicznych oraz liczne przedsiębiorstwa zajmujące się recyklingiem energetycznym.
– Dokumenty przyjęte w Unii Europejskiej mówią o planie 3 razy 20, co oznacza, że do roku 2020 musimy osiągnąć 20 procent udziału energii odnawialnej w rynku energetycznym – przypomina prof. Anna Cedro, przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji. – Musimy dążyć do tego i podjąć szereg działań, od gmin, poprzez powiaty, po województwa. Część naszych naukowców prowadzi ciekawe projekty związane z tą tematyką. Ciekawy był referat doktora Przemysława Dąbka na temat wykorzystania tłuszczu okrzemek jako biopaliwa. ©℗
(as)
Fot. Ryszard Pakieser