Wtorek, 05 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Hybrydowa pizza i wino „polodowcowe”

Data publikacji: 13 listopada 2017 r. 20:57
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:55
Hybrydowa pizza i wino „polodowcowe”
Nowi członkowie Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego z wicemarszałkiem województwa Jarosławem Rzepą Fot. Dariusz Gorajski  

Zachodniopomorskie stało się liderem w Polsce pod względem wielkości produkcji wina gronowego. W tyle są regiony tradycyjnie słynące z uprawy winorośli – lubuskie i podkarpackie. W województwie przybywa też innych producentów, którzy budują tożsamość kulturową i promują ideę kulinarnego dziedzictwa.  

Przetwory z warzyw i owoców z własnego gospodarstwa rolnego w Radziszewie, miód i miody pitne z okolic Kołobrzegu, oryginalne wina gronowe produkowane pod Stargardem czy wreszcie swoista kulinarna hybryda – pizza „włosko-polska” według przepisu rodzinnego – to produkty kolejnych sześciu przedsiębiorców, którzy dołączyli do Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

W siedzibie Zachodniopomorskiego Stowarzyszenia Rozwoju Gospodarczego przy ul. Kolumba w Szczecinie goście i dziennikarze mogli się w poniedziałek (13 listopada) częstować produktami wytwarzanymi przez wspomnianych producentów. Były tam między innymi produkty z gospodarstwa rolnego Leszka Jagera z Radziszewa, z gospodarstwa „Miodowy Raj” w Dygowie koło Kołobrzegu, dania restauracji „Kurna Chata” ze Świnoujścia czy wina gronowe z winnicy Sydonia z Trzebiatowa koło Stargardu, z krainy „polodowcowych oczek”. Listę członków sieci dziedzictwa kulinarnego wydłużyły dwa inne podmioty – przedsiębiorstwo Polmark w Poznaniu, oddział w Ińsku, które specjalizuje się w dystrybucji i sprzedaży m.in. produktów regionalnych oraz Pizzeria u Jana w Stargardzie, gdzie wytwarzana jest wspomniana niepowtarzalna pizza.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego liczy już 56 członków. Są to przede wszystkim producenci rolni, gospodarstwa ogrodnicze, rybackie, restauracje oraz hurtownicy i sprzedawcy detaliczni.

R.K. Ciepliński

Na zdjęciu: Nowi członkowie Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego z wicemarszałkiem województwa Jarosławem Rzepą

Fot. Dariusz Gorajski

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

mniam
2017-11-14 06:34:14
Pizza jest przepyszna i jedyna w swoim rodzaju! :)

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA