Rozpoczyna się sezon na grzybobranie. Ten powinien być przede wszystkim bezpieczny. Dlatego co roku wielokrotnie przypominamy – m.in. za lekarzami i inspektorami sanitarnymi – że należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości, że są jadalne. Brak takiej pewności powinien sprawić, że znaleziony, choćby najpiękniejszy okaz, zostanie w lesie. Jeśli jednak wątpliwości co do jadalności poszczególnych egzemplarzy z naszego koszyka pojawią się już po grzybobraniu, to w ich rozwiązaniu pomogą grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Tacy specjaliści w sezonie dyżurują w Powiatowych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych, także w Szczecinie i Policach.
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie jest siedmiu klasyfikatorów grzybów – to specjaliści, którzy oceniają tylko grzyby świeże.
– Są dostępni dla zainteresowanych taką oceną codziennie rano (od poniedziałku do piątku), w godz. 7.30 – 9.30 – mówi Agnieszka Potocka, kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w PSSE w Szczecinie. – Jeżeli ktoś chciałby skorzystać z ich wiedzy w późniejszych godzinach, to musi to wcześniej zgłosić. Bo te osoby pracują generalnie w terenie, przeprowadzają kontrole. W Szczecinie nie ma aż tak dużego zainteresowania oceną grzybów, żeby pracownik mógł osiem godzin, codziennie, tylko tym się zajmować.
W ubiegłym roku w szczecińskiej PSSE wykonano 33 oceny grzybów w zakresie przynależności gatunkowej, w tym dotyczące: borowika szlachetnego, borowika ceglastoporego, podgrzybka brunatnego, podgrzybka oprószonego, koźlarza babki, koźlarza grabowego, czubajki kani, kani czerwieniejącej, pieczarki polnej, mleczaja wełnianki, mleczaja rydza, mleczaja chrząstki, maślaka sitarza, maślaka rdzawo-brązowego, maślaka pstrego, goryczaka żółciowego, ponurnika aksamitnego, piaskowca modrzaka, boczniaka ostrygowatego.
– Ludzie przynoszą naprawdę różne grzyby, także niejadalne, trujące – przyznaje Agnieszka Potocka. – I czasami nawet się kłócą z naszym klasyfikatorem, nie zgadzają z jego oceną. Zdarzyło się, że inspektor odebrał jakieś okazy zdecydowanie niejadalne, bo obawiał się, że osoba, która je przyniosła do oceny, zdecyduje się je jednak zjeść i się nimi zatruje.
Klasyfikator ocenia grzyby na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. Czyli za jadalne uzna tylko te, które są w tym rozporządzeniu.
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Policach również prowadzone są dyżury specjalistów od grzybów. Tutaj pomaga nie tylko klasyfikator, ale też grzyboznawca (może oceniać także grzyby suszone). Zainteresowani mogą przychodzić z grzybami do oceny do siedziby tej instytucji przy ul. Kresowej 14 w Policach, w godzinach jej pracy, tj. od 7.25 do 15.00.
Ale uwaga – to wsparcie tylko dla osób zbierających grzyby na użytek własny. Ci, którzy zbierają w celach handlowych, muszą takiej oceny dokonać w punktach przeznaczonych specjalnie dla nich, gdzie dostaną niezbędne atesty. ©℗
(sag)