poniedziałek, 10 grudnia 2018.
Strona główna > Wiadomości > Czapy od anonimowych smakoszy

Czapy od anonimowych smakoszy

Czapy od anonimowych smakoszy
Data publikacji: 2015-12-03 16:41
Ostatnia aktualizacja: 2018-07-12 11:58
Wywietleń: 3399 45048

Siedem szczecińskich restauracji zostało uhonorowanych wpisaniem do polskiej edycji „żółtego" przewodnika Gault&Millau. To obok konkurencyjnego, kultowej „zielonej" publikacji „Michelin", to jeden z najbardziej wpływowych przewodników kulinarnych na świecie. Opisuje 390 najlepszych restauracji w Polsce, które zostały wyróżnione przez „tajemniczych klientów”. W Szczecinie są to: „Z Drugiej Strony Lustra", „Park Hotel", „Radecki&Familia", „Na Kuncu Korytarza" „Biała Trufla", „Caffe Club Venezia", „Bohema". Najwięcej punktów przyznano pierwszemu z wymienionych lokali.

Przewodnik powstał ponad 50 lat temu we Francji, ma tylko kilka edycji poza tym krajem, w tym polską. Tworzony jest tak, że anonimowi inspektorzy w ciągu roku odwiedzają wybrane restauracje i hotele (co ważne - właściciele nie wiedzą, że goszczą „tajemniczych klientów”). Testują, smakują i oceniają nie tylko jakość potraw, ale również standard obsługi. Zwracają również uwagę na inne elementy wizyty w lokalu, np. na wybór i głośność puszczanej muzyki, czystość w toaletach. Ich opinie wyrażają w przyznawanych punktach, a te zmieniają się w „czapy", czyli graficzny znak czapki kucharskiej. Maksymalnie można otrzymać pięć takich czap. Spośród wymienionych, szczecińskich restauracji, najwięcej, bo dwie czapy zdobyła „Z Drugiej Strony Lustra":

- Nie mam pojęcie, kiedy byli u mnie w restauracji inspektorzy przewodnika - mówi szefowa kuchni i właścicielka wspomnianego lokalu, Iwona Niemczewska. - Wyłącznie z opisu w przewodniku wiem, że jedli między innymi pierogi z ogonami byczymi, barszcz, suma, trio ze świnki i jakiś deser. Cieszy mnie nie tylko sukces mojej restauracji, ale w ogóle to, że sporo szczecińskich lokali pojawiło się w tej publikacji. Zatem kulinarnie Szczecin staje się coraz ciekawszym miejscem na mapie Polski.

Jak w wywiadach podkreśla szefowa polskiej edycji przewodnika, „nie można zapłacić, by znaleźć się w przewodniku". I dodaje: „Restauracja, która by to zaproponowała, znalazłaby się na czarnej liście". ©℗

Monika GAPIŃSKA

Na zdjęciu:

Restauracja Iwony Niemczewskiej otrzymała najwyższą punktację, pośród szczecińskich restauracji, w polskiej edycji „żółtego" przewodnika kulinarnego Gault&Millau.

 

Komentarze

diablos
Jak to nie ma? A Caffe Club Venezia jest przecież na liście...
2015-12-06 08:46:20
Sunshine
Już zaplanowana wizyta w grudniu.Brawo Pani Iwono!!!
2015-12-04 03:16:41
@Kioto
Przeczytaj uważnie jeszcze raz listę :)
2015-12-03 22:47:12
Bohema??? Żarty...
:)
2015-12-03 20:12:56
goscv
a gdzie "makkfak" oraz kogiel mogiel ;-)
2015-12-03 18:55:03
Brawooooooo!!!!
Brawo Iwonka :) megaaaaaaaaa
2015-12-03 18:19:35
kioto
Żadnej knajpy słynnego gastronomika z Wałów?
2015-12-03 15:57:08

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
5
na godz. 12:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Jesień w Szczecinie
Marsz Niepodległości 2018
Rocznica niepodległości oficjalnie
Poprzedni Następny

Nekrologi

Sonda

Czy miejski sylwester w Szczecinie powinien odbywać się bez pokazu fajerwerków?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy