Niedziela, 08 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Czapy od anonimowych smakoszy

Data publikacji: 03 grudnia 2015 r. 16:41
Ostatnia aktualizacja: 11 kwietnia 2021 r. 15:36
Czapy od anonimowych smakoszy
 

Siedem szczecińskich restauracji zostało uhonorowanych wpisaniem do polskiej edycji „żółtego" przewodnika Gault&Millau. To obok konkurencyjnego, kultowej „zielonej" publikacji „Michelin", to jeden z najbardziej wpływowych przewodników kulinarnych na świecie. Opisuje 390 najlepszych restauracji w Polsce, które zostały wyróżnione przez „tajemniczych klientów”. W Szczecinie są to: „Z Drugiej Strony Lustra", „Park Hotel", „Radecki&Familia", „Na Kuncu Korytarza" „Biała Trufla", „Caffe Club Venezia", „Bohema". Najwięcej punktów przyznano pierwszemu z wymienionych lokali.

Przewodnik powstał ponad 50 lat temu we Francji, ma tylko kilka edycji poza tym krajem, w tym polską. Tworzony jest tak, że anonimowi inspektorzy w ciągu roku odwiedzają wybrane restauracje i hotele (co ważne - właściciele nie wiedzą, że goszczą „tajemniczych klientów”). Testują, smakują i oceniają nie tylko jakość potraw, ale również standard obsługi. Zwracają również uwagę na inne elementy wizyty w lokalu, np. na wybór i głośność puszczanej muzyki, czystość w toaletach. Ich opinie wyrażają w przyznawanych punktach, a te zmieniają się w „czapy", czyli graficzny znak czapki kucharskiej. Maksymalnie można otrzymać pięć takich czap. Spośród wymienionych, szczecińskich restauracji, najwięcej, bo dwie czapy zdobyła „Z Drugiej Strony Lustra":

- Nie mam pojęcie, kiedy byli u mnie w restauracji inspektorzy przewodnika - mówi szefowa kuchni i właścicielka wspomnianego lokalu, Iwona Niemczewska. - Wyłącznie z opisu w przewodniku wiem, że jedli między innymi pierogi z ogonami byczymi, barszcz, suma, trio ze świnki i jakiś deser. Cieszy mnie nie tylko sukces mojej restauracji, ale w ogóle to, że sporo szczecińskich lokali pojawiło się w tej publikacji. Zatem kulinarnie Szczecin staje się coraz ciekawszym miejscem na mapie Polski.

Jak w wywiadach podkreśla szefowa polskiej edycji przewodnika, „nie można zapłacić, by znaleźć się w przewodniku". I dodaje: „Restauracja, która by to zaproponowała, znalazłaby się na czarnej liście". ©℗

Monika GAPIŃSKA

Na zdjęciu:

Restauracja Iwony Niemczewskiej otrzymała najwyższą punktację, pośród szczecińskich restauracji, w polskiej edycji „żółtego" przewodnika kulinarnego Gault&Millau.

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

diablos
2015-12-06 08:46:20
Jak to nie ma? A Caffe Club Venezia jest przecież na liście...
Sunshine
2015-12-04 03:16:41
Już zaplanowana wizyta w grudniu.Brawo Pani Iwono!!!
@Kioto
2015-12-03 22:47:12
Przeczytaj uważnie jeszcze raz listę :)
Bohema??? Żarty...
2015-12-03 20:12:56
:)
goscv
2015-12-03 18:55:03
a gdzie "makkfak" oraz kogiel mogiel ;-)
Brawooooooo!!!!
2015-12-03 18:19:35
Brawo Iwonka :) megaaaaaaaaa
kioto
2015-12-03 15:57:08
Żadnej knajpy słynnego gastronomika z Wałów?

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA