Siedem szczecińskich restauracji zostało uhonorowanych wpisaniem do polskiej edycji „żółtego" przewodnika Gault&Millau. To obok konkurencyjnego, kultowej „zielonej" publikacji „Michelin", to jeden z najbardziej wpływowych przewodników kulinarnych na świecie. Opisuje 390 najlepszych restauracji w Polsce, które zostały wyróżnione przez „tajemniczych klientów”. W Szczecinie są to: „Z Drugiej Strony Lustra", „Park Hotel", „Radecki&Familia", „Na Kuncu Korytarza" „Biała Trufla", „Caffe Club Venezia", „Bohema". Najwięcej punktów przyznano pierwszemu z wymienionych lokali.
Przewodnik powstał ponad 50 lat temu we Francji, ma tylko kilka edycji poza tym krajem, w tym polską. Tworzony jest tak, że anonimowi inspektorzy w ciągu roku odwiedzają wybrane restauracje i hotele (co ważne - właściciele nie wiedzą, że goszczą „tajemniczych klientów”). Testują, smakują i oceniają nie tylko jakość potraw, ale również standard obsługi. Zwracają również uwagę na inne elementy wizyty w lokalu, np. na wybór i głośność puszczanej muzyki, czystość w toaletach. Ich opinie wyrażają w przyznawanych punktach, a te zmieniają się w „czapy", czyli graficzny znak czapki kucharskiej. Maksymalnie można otrzymać pięć takich czap. Spośród wymienionych, szczecińskich restauracji, najwięcej, bo dwie czapy zdobyła „Z Drugiej Strony Lustra":
- Nie mam pojęcie, kiedy byli u mnie w restauracji inspektorzy przewodnika - mówi szefowa kuchni i właścicielka wspomnianego lokalu, Iwona Niemczewska. - Wyłącznie z opisu w przewodniku wiem, że jedli między innymi pierogi z ogonami byczymi, barszcz, suma, trio ze świnki i jakiś deser. Cieszy mnie nie tylko sukces mojej restauracji, ale w ogóle to, że sporo szczecińskich lokali pojawiło się w tej publikacji. Zatem kulinarnie Szczecin staje się coraz ciekawszym miejscem na mapie Polski.
Jak w wywiadach podkreśla szefowa polskiej edycji przewodnika, „nie można zapłacić, by znaleźć się w przewodniku". I dodaje: „Restauracja, która by to zaproponowała, znalazłaby się na czarnej liście". ©℗
Monika GAPIŃSKA
Na zdjęciu:
Restauracja Iwony Niemczewskiej otrzymała najwyższą punktację, pośród szczecińskich restauracji, w polskiej edycji „żółtego" przewodnika kulinarnego Gault&Millau.