Wtorek 18 stycznia 2022r. 
REKLAMA

Centrum kulturalne Podjuch. Takie będzie [GALERIA]

Data publikacji: 2017-04-07 16:21
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-09 11:38
Centrum kulturalne Podjuch. Takie będzie
Fot. Mirosław Winconek  

Wiadomo już jak będzie wyglądać Centrum Aktywności Lokalnej w Podjuchach na szczecińskim prawobrzeżu. W piątek ogłoszone zostały wyniki konkursu architektonicznego na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną budowli, która ma powstać u zbiegu ulic Krzemiennej i Sąsiedzkiej. W imieniu miasta jako inwestor zastępczy za całe przedsięwzięcie odpowiada komunalna spółka TBS Prawobrzeże. 

Bryłą zwycięski pomysł nawiązuje do nurtu tzw. neomodernizmu. Na dwóch kondygnacjach m.in.: scena z widownią na 200 osób, sala gimnastyczna judo i karate,, kilka pomieszczeń typu sale muzyczna, taneczno-baletowa, plastyczno-techniczna, konferencyjna i część gastronomiczna z kawiarnią – to najważniejsze elementy, które w ostatecznym werdykcie sądu konkursowego zyskały najwyższe uznanie w wizji, jaką przedstawiła wrocławska pracownia GRID architekci Sp. z o.o. z Wrocławia.

Za I nagrodę otrzymają oni 10 tys. zł i zaproszenie od TBS Prawobrzeże do współpracy przy realizacji inwestycji, a konkretnie zaproszenie do negocjacji w postępowaniu o udzielnie zamówienia z wolnej ręki na opracowanie dokumentacji projektowo – kosztorysowej. Ta powinna być gotowa  - jak informuje  Jolanta Skoncej w TBSP - do września br., tak by można było wystąpić o wydanie pozwolenia na budowę, a do końca tego roku ogłosić przetarg na wykonawcę inwestycji. Budynek o powierzchni użytkowej ma być gotowy do użytku najpóźniej na przełomie czerwca i lipca 2019 roku. 

Na realizację tego zadania przeznaczono w budżecie miasta 5 mln 107 tys. zł. Czas i szczegółowy projekt całego przedsięwzięcia pokażą, czy w tej puli środków zamkną się jego rzeczywiste koszty. 

Konkurs zorganizowany przy udziale i rekomendacji Stowarzyszenia Architektów Polskich SARP Oddział w Szczecinie TBSP ogłosił 30 grudnia 2016 roku. Stanęło do niego początkowo aż 71 uczestników. W wymaganym terminie do 26 marca wpłynęło już dużo mniej prac. Ostatecznie sąd konkursowy, któremu przewodniczył Jacek Lenart, ocenił 26 nadesłanych koncepcji. ©℗

Tekst i fot. Mirosław Winconek

Na zdjęciach poniżej wizualizacje zwycięskiej koncepcji CAL w szczecińskich Podjuchach autorstwa zespołu GRID architekci Sp. z o.o. z Wrocławia.

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

fsa
2017-04-09 11:59:48
Wygląda jak "Cezas" (pawilon w okolicach Galaxy)
Wojtek
2017-04-08 13:24:01
gdybym to zaprojektował i wygrał konkurs z niewiadomych przyczyn, nie zgodziłbym się na jego realizację dla dobra estetyki i komfortu ludzi widzących
Szmaragd
2017-04-08 12:54:24
a moze wystarczylo by odrestaurowa palacyk Topfnera, przy Jeziorze Szmaragdowym, ale ociezalosc i lenistwo umyslowe SZAP nie ma sobie rownych, szczegolnie pan architekt od strasznych dworkow, ktore nigdy w zyciu nawet nie wykonaly 3D Modelu Zamku Krolewskiego w Warszawie i tak chyba pozostanie na wieki.Mamona konkursowa robi swoje, swoimi prawami sie rzadzi.
@Krysia
2017-04-07 22:31:36
Zabrakło jeszcze żebyś napisała "z blachy falistej". Gdyby budynek miał kształt kuli to by pasowało.
Krysia
2017-04-07 21:22:19
Obiekt na zdjęciu wygląda jak buda

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA