Sałatka śledziowa babci Wandy, Blok czekoladowy z PRL-u i Pierogi z kresów – to zwycięskie potrawy w konkursie, który zorganizował Urząd Marszałkowski w Szczecinie. Tradycyjne przepisy odnalezione zostały dzięki młodym poszukiwaczom smaków z regionu.
Urząd marszałkowski w Szczecinie już po raz czwarty zaprosił młodych mieszkańców regionu do udziału w kulinarnej zabawie ph. Poszukiwacze smaków. Uczestnicy mieli za zadanie wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Tak powstały potrawy, które oceniało potem jury. A komisja miała naprawdę twardy orzech do zgryzienia, bo wpłynęło 71 zgłoszeń z całego województwa.
W środę (26 kwietnia) w Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie poznaliśmy zwycięzców w poszczególnych kategoriach wiekowych. Wśród najstarszych uczestników I miejsce zdobyła Aleksandra Loga z III Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie – za Sałatkę śledziową babci Wandy.
– Tradycję wykonywania tej sałatki zapoczątkowała moja prababcia Wanda Kołtoniak. W dawnych czasach w Wielkopolsce, skąd pochodziła, ziemniaki i śledzie, były absolutną podstawą wyżywienia – podkreśla laureatka z III LO, dodając, że ta potrawa do dziś gości na rodzinnym stole.
W kategorii szkół gimnazjalnych jury za najlepsze uznało Blok czekoladowy z PRL-u, który zgłosiła do konkursu Joanna Szmelter z Gimnazjum Nr 1 w Gryficach. Wśród szkół podstawowych zwyciężył natomiast Filip Niczyporuk z SP im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie. Piątoklasista zdobył uznanie jurorów Pierogami z kresów. ©℗
Cały artykuł w "Kurierze Szczecińskim", e-wydaniu i wydaniu cyfrowym z 27 kwietnia 2017 r.
(żan)
Na zdjęciu: Wicemarszałek Jarosław Rzepa i Andrzej Binka, p.o. Dyrektora Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego gratulują I miejsca Aleksandrze Lodze, uczennicy III LO w Szczecinie.
Fot. Robert Stachnik, Rafał Piątkowski