Uczniowie szczecińskiego Zespołu Szkół nr 8 przez cały tydzień uczestniczyli w warsztatach zawodowych w niemieckiej szkole w Prenzlau. Młodzież z obu krajów doskonaliła swoje umiejętności hotelarsko-restauratorskie, poznawała region i jego tradycje kulinarne.
Przyszli technicy hotelarstwa ze Szczecina wraz z kolegami z partnerskiej szkoły w Prenzlau przygotowywali wspólne posiłki. Jak zauważyli, bardzo popularnym daniem jest tam sznycel, odpowiednik naszego schabowego, który jest zwykle podawany z pieczonymi ziemniakami i surówką. Podczas warsztatów wielokrotnie mieli oni okazję spróbować tego specjału w różnym wydaniu.
- Projekt zakłada wymianę doświadczeń zawodowych w branży hotelarskiej. W ramach projektu uczniowie naszej szkoły przez tydzień aktywnie brali udział w warsztatach zawodowych w Prenzlau, poznali pracę w zakładach hotelarskich i gastronomicznych oraz nauczanie ich zawodu po drugiej stronie granicy. Przez tydzień nawiązali kontakty z rówieśnikami z Niemiec i mieli możliwość uczenia się języka niemieckiego od nativ spekarów. Korzyści jest zatem wiele - podkreśla Anna Kościuczuk, koordynatorka projektu
Polska i niemiecka młodzież odbyła szereg różnorodnych warsztatów zawodowych bezpośrednio u szefów i przedstawicieli branży. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach na terenie jednej z hotelowych restauracji, gdzie poznali tajniki organizowania eventów. Mieli też warsztaty w pizzerii pod kierunkiem właściciela restauracji. Przygotowywanie posiłków i nakrywanie do stołu zgodnie z obowiązującymi zasadami było dokumentowane, dzięki czemu przygotowano prezentację zdjęć oraz filmu z warsztatów. Oprócz poznawania tradycji kulinarnych regionu, był też czas na zwiedzanie i poznanie jego atrakcji przyrodniczych, min. dzięki wizycie w Muzeum Doliny Dolnej Odry. Na zakończenie warsztatów uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające w nich uczestnictwo. Na czerwiec 2020 r. zaplanowano rewizytę. Wtedy niemieccy koledzy z Prenzlau przyjadą do uczniów ZS8 do Szczecina.
Było to już drugie takie spotkanie ZS8 ze szkołą partnerską w Prenzlau, które zostało dofinansowane z Funduszu Małych Projektów (FMP) w programie współpracy Interreg V A Meklemburia / Pomorze Przednie/Brandenburgia/Polska w ramach celu „Europejska Współpraca Terytorialna” Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Uczniowie szczecińskiego technikum hotelarskiego w ZS8 od kilku lat mają także możliwość odbywania praktyk zawodowych u naszych niemieckich sąsiadów. Zdaniem organizatorów ta dwustronna polsko-niemiecka współpraca służy wymianie doświadczeń i rozwija ich kompetencje zawodowe.©℗
Elżbieta KUBERA
Fot. ZS8
NZ Szczecińscy uczniowie ZS8 podczas warsztatów w Prenzlau