piątek, 28 lutego 2020.
Strona główna > Kultura > Tłuste kiełbasy i zawiesiste zupy? Bezpłatny wykład w zamku

Tłuste kiełbasy i zawiesiste zupy? Bezpłatny wykład w zamku

Tłuste kiełbasy i zawiesiste zupy? Bezpłatny wykład w zamku
Data publikacji: 2020-01-22 07:28
Ostatnia aktualizacja: 2020-01-22 18:38
Wywietleń: 689 438827

Interesująco zapowiada się środowy (22 stycznia) wykład towarzyszący wystawie „O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach" w Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. O godz. 17 rozpocznie się tu spotkanie pt. „Kuchnia staropolska. Pomiędzy wyobrażeniem a faktami" (Galeria Gotycka, wstęp wolny, prowadzenie - Anna Sujecka, historyk sztuki, pracownik merytoryczny Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku).

„Współczesny pogląd na staropolskie zwyczaje kulinarne w większości opiera się o błędne wyobrażenia powojennych, spragnionych dobrobytu mieszkańców miast. Budując nową rzeczywistość w wyniszczonej wojnami Polsce wyobrażali oni sobie kuchnię przodków jako sutą, pełną kiełbas i zawiesistych zup. Tymczasem współczesne badania nad historią gastronomii w Polsce przeczą powszechnie przyjętemu stereotypowi. Najstarsze źródła ukazują staropolską kuchnię jako postną – obfitującą w dania jarskie o zdumiewających zestawieniach smaków" - informują organizatorzy wystawy i wykładu.

Na wspomnianej wystawie zgromadzono ponad sześćset eksponatów z 16 muzeów w Polsce. Wśród ciekawych przedmiotów są m.in. pierwsze polskie książki kucharskie, unikatowa porcelana oraz przedmioty, których raczej nie ma w naszych domach, jak uchwyt do przytrzymywania kości, łyżka do szpiku kostnego, rynny do gotowania ryb, naczynie do chłodzenia kieliszków czy łyżka do sosów z grzebieniem (zatrzymującym tłuszcz). Wystawa zamkowa pokazuje m.in. splendor dawnych jadalni dworskich i pałacowych z wykwintnymi naczyniami mającymi po kilkaset lat. Są tu zatem srebrne barokowe dzbany, puchary i półmiski zdobione scenami mitologicznymi oraz herbami rodowymi, wspaniałe szklane flasze (w tym tzw. kabaret, czyli butla złożona z czterech butelek, w których trzymano różne alkohole), kielichy typu „flet” (szlifowane i grawerowane) do toastów (niezwykle już rzadkie w Polsce, bardzo cenne), widelczyki do ślimaków, krabów i homarów, specjalne łyżki do jagód albo truskawek, łyżka podróżna (składana), sztućce do nakładania szparagów czy fantastyczne kufle gdańskie.

Na wystawie zachwycają również różne fajansowe i porcelanowe naczynia, choćby serwis cebulowy (wbrew nazwie z cebulą ma on niewiele wspólnego, ale kiedy do Europy po raz pierwszy dotarła chińska porcelana z tym wzorem, ktoś po prostu pomylił namalowane na naczyniach owoce granatu z wyciskającym łzy warzywem…), porcelana japońska i angielska (bazaltowa z reliefami) oraz ta m.in. z manufaktur francuskich i niemieckich.

(MON)

Fot. Dariusz Gorajski

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
3
na godz. 21:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Lanie betonu na węźle Łękno

Nekrologi

Sonda

Czy obawiasz się koronawirusa?

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie