Raz w miesiącu szczecińska Piwnica Kany zaprasza na klimatyczne popołudniowe spotkanie z potrawami i tematami wegetariańskimi. Czas na kolejne „Czili Vege w Piwnicy" właśnie nadchodzi - już w sobotę (24 lutego).
Wspólnym mianownikiem spotkań jest wege: stół, warsztaty, spotkania, filmy, rozmowy o zdrowym stylu życia i ochronie praw zwierząt.
- Każda edycja jest poświęcona innemu zagadnieniu. Tym razem spotkamy się z Anną Bielecką i Łukaszem Aleksandrem Przybyszem - zapowiada Łukasz Musiał, jeden z liderów Inicjatywy na rzecz Zwierząt BASTA!, które wraz z Fundacją AMAR oraz Ośrodkiem Teatralnym Kana są współorganizatorami tego wydarzenia. - Na spotkaniu Anna opowie , jak w praktyce funkcjonuje klub na rzecz ochrony przyrody, jakie jej formy w ogóle występują w Polsce i w naszej okolicy, jakimi narzędziami się posługujemy w walce o zachowanie cennych obszarów Puszczy. Postara się również odpowiedzieć na pytanie, czy każdy może coś zrobić. Natomiast Łukasz poprowadzi warsztat z gotowania wegańskich potraw kuchni indyjskiej: skorzystamy z przepisów ze stanu Kerala i Tamil Nadu. Wbrew pozorom jest to proste, praktyczne i do kuchnia do wykonania w niemal każdym domu.
Sobotnie „Czili Vege w Piwnicy" (pl. św. Piotra i Pawła 4/5) zaplanowano na godz. 13-17.
- Zasady uczestnictwa są niezwykle proste: albo przynosisz własną wegańską potrawę albo wrzucasz do puszki 15 zł i możesz posmakować tego, co przynieśli inni. Dochód ze wspólnego stołu, nawiązującego do idei kuchni społecznej, zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Vege oraz inicjatywy społeczne - dodaje Łukasz Musiał, jednocześnie zwracając uwagę: - Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa, w tym ryb, ani żadnych składników odzwierzęcych, tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn, jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy. Inspiracji dla dań warto szukać na stronie www.puszka.pl lub w setkach wegańskich blogów: empatia.pl/przepisy.
(an)
Fot. R. Wojciechowski