Od 25 do 27 kwietnia trwały w Barcelonie największe na świecie targi owoców morza Seafood Expo Global. Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb, reprezentowane przez prezes Małgorzatę Pawliszak, było głównym organizatorem strefy narodowej, na której prezentowało się 20 polskich firm. PSPR, mające siedzibę w Koszalinie, jest jedyną w tym sektorze w Polsce organizacją międzybranżową, reprezentującą interesy firm przetwórstwa rybnego w kraju i poza jego granicami.
W tym roku wydarzenie miało łącznie 68 pawilonów regionalnych i krajowych, które zaprezentowały się na 49 299 m kw. powierzchni wystawienniczej. Ekspozycję odwiedzili nabywcy, dostawcy, przedstawiciele mediów i specjaliści z branży owoców morza z ponad 150 krajów.
Na targach prezentowało się 20 polskich firm: Abramczyk, Graal, Evra Fish, Barkas, Freezco, Gospodarstwo Rybackie „Gosławice”, Lohi, Mik-Food, Mirko, Polski Karp, Creo Plus, Dalekomorska Organizacja Producentów Ryb, Przetwórstwo Rybne Łosoś, Rybhand, Seamor International LTD, Seko, Stanpol, Tahami Fish, Thai Union Poland.
Biorący udział w wydarzeniu kupujący, do których należą supermarkety, hipermarkety, restauracje, detaliści, importerzy, dystrybutorzy, hurtownicy oraz przedstawiciele branży hotelarskiej podczas trzech dni biznesowych mogli nawiązać nowe relacje, znaleźć nowe produkty i poznać najnowsze trendy marketowe.
W tym roku program konferencji oferował ponad 20 sesji edukacyjnych, dotyczących głównych wyzwań, możliwości i rozwiązań, które przekształcają przemysł rybny. Ponad 85 wiodących międzynarodowych ekspertów z branży podzieliło się praktyczną i teoretyczną wiedzą na temat najbardziej aktualnych problemów przemysłu rybnego.
Udział w targach był możliwy dzięki środkom pochodzącym z programu operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014- 2020, w ramach Priorytetu nr. 5. Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
(ek)