Redaktorzy znanego przewodnika kulinarnego Gault&Millau już po raz drugi wyróżnili najlepszych szefów kuchni w regionie Polski północnej. W gronie pięciu docenionych mistrzów sztuki kulinarnej znaleźli się też szczecinianie - Iwona Niemczewska z restauracji „Z Drugiej Strony Lustra" oraz Mariusz Siwak z „Park Hotel".
Gault&Millau - pod tą nazwą co roku, od ponad 50 lat, wydawany jest na całym świecie prestiżowy przewodnik kulinarny, znany z żółtej okładki. Oprócz swojej głównej publikacji, raz do roku wydawnictwo organizuje tzw. Gault&Millau Tour - spotkania branży gastronomicznej w czterech regionach Polski. Jednym z nich jest północ kraju. W trakcie tych spotkań regionalni szefowie kuchni nagradzani są w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra oraz Szef Roku. W poniedziałek w Gdańsku wyróżnienia odebrali też wspomniani szczecińscy kucharze: Kobieta Szef - Iwona Niemczewska, a Szef Jutra - Mariusz Siwak.
Podczas imprezy, laureaci musieli przygotować pokaz kulinarny. I. Niemczewska przyrządziła m.in. małże św. Jakuba, grasicę i mus z mirabelek, z kolei M. Siwak zaprezentował, co można wykonać z pstrąga łososiowego - choćby tatar, chipsy ze skóry, wątrobę konfitowaną w oleju rydzowym oraz w marynacie octowej, a także majonez z alg morskich.
Dodajmy, że w grudniu 7 szczecińskich restauracji zostało uhonorowanych wpisaniem do polskiej edycji przewodnika Gault&Millau: „Z Drugiej Strony Lustra", „Park Hotel", „Radecki&Familia", „Na Kuncu Korytarza" „Biała Trufla", „Caffe Club Venezia", „Bohema". ©℗
Monika GAPIŃSKA
Na zdjęciach: Iwona Niemczewska (Fot. Ryszard PAKIESER), Mariusz Siwak (Fot. Dariusz GORAJSKI)