Najstarsi mieszkańcy Szczecina pamiętają, że pierwsze piwo po wojnie z miejscowego browaru pojawiło się w sklepach i lokalach w styczniu 1946 roku. Podawano je w poniemieckich butelkach. Od tego czasu browar działa bez przerwy, przechodząc wiele zmian, także własnościowych. Obecnie jako Bosman Browar Szczecin działa w ramach międzynarodowej Grupy Calsberg.
Historia tego browaru jest długa, bo liczy sobie 170 lat. Jego założyciel Julius Albrecht Weidmann zbudował innowacyjny browar ze słodownią, lodownią oraz własną studnią i w 1848 r. rozpoczął warzenie piwa. W 1861 r. jego syn sprzedał majątek ojca i w ten sposób browar przeszedł w ręce rodziny Bohrischów, która zarządzała i rozwijała go przez ponad 80 lat, aż do II wojny światowej. Browar zniszczono podczas alianckich nalotów na miasto w 1943 roku, a odbudowano go po wojnie. Dzisiaj zatrudnia ok. 200 pracowników, a jego główna produkcja, czyli piwo Bosman jest najpopularniejszym piwem na rynku w regionie. Z badań wynika, że im bliżej Szczecina, tym więcej jest miłośników tego trunku. Browar oferuje obecnie doceniany przez konsumentów lager – Bosman Full oraz warzony zgodnie z historyczną recepturą mocny pilsner – Bosman Specjal.
Grupa Calsberg przejęła browar w 2001 roku i mocno zainwestowała w jego rozwój. Do tej pory nakłady inwestycyjne wyniosły 120 milionów złotych. Już w 2005 roku przyszedł duży sukces, bo pierwszy raz w jego historii uwarzono ponad 1 mln hektolitrów tego złocistego napoju.
Carlsberg działa zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju i wdraża rozwiązania ograniczające wpływ produkcji na środowisko. Dlatego na terenie browaru powstała nowoczesna oczyszczalnia ścieków. Do Odry wypuszczana jest teraz na pewno czysta woda, czego nie można powiedzieć o wcześniejszych latach. Ale to nie wszystko, bo kierunkiem działania są też oszczędności wody i energii, a także redukcja ilości dwutlenku węgla w procesie produkcji. Już teraz na wyprodukowanie litra piwa w browarze zużywa się 2,95 litra wody, podczas gdy dwa lata temu zużywano 3,4.
Kierownictwo szczecińskiego browaru, podobnie jak wszystkich innych, za absolutny priorytet ma bezpieczeństwo pracowników i środowiska, w którym pracują. I są już tego ewidentne efekty, ponieważ w browarze nie zanotowano od prawie dwóch lat żadnego wypadku. W 2013 roku Bosman uznany został za najbezpieczniejszy browar w grupie, otrzymał także prestiżowe wyróżnienie Państwowej Inspekcji Pracy.
Browar dba nie tylko o konsumentów, oferując im piwo wysokiej jakości, ale także o relacje z mieszkańcami. Dlatego od lat wspiera liczne wydarzenia kulturalne, społeczne i sportowe. Od 2004 r. sponsoruje szczecińską Pogoń, a od pięciu lat pracownicy – wolontariusze browaru, angażują się w firmowy program pod nazwą „Inicjatywy”. W jego ramach wspierają placówki społeczne oraz działają na rzecz poprawy estetyki otoczenia i stwarzania warunków do uprawiania sportu i rekreacji. W ostatnim czasie korzysta na tym osiedle Pomorzany, na terenie którego pracuje browar.
170-lecie browaru to także okazja do większego niż dotąd otwarcia się na mieszkańców. Stąd partnerstwo w Nocy Muzeów. Stąd też przygotowania do Dni Otwartych, które zaplanowano na jesień tego roku. Jest też wystawa zdjęć prezentujących browar i jego pracowników w Muzeum Tradycji Regionalnych MNS (do 10 czerwca), a potem w lipcu, w atrakcyjnej przestrzeni miejskiej. ©℗
(mos)
Fot. BBS