Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Sztuczne tarło szczupaków z Morzycka [GALERIA, FILM]

Data publikacji: 03 kwietnia 2019 r. 12:01
Ostatnia aktualizacja: 03 kwietnia 2019 r. 12:01
Sztuczne tarło szczupaków z Morzycka
 

Jesienią obserwowałem sztuczne tarło troci. Był to również czas na podobne zabiegi na siejach i sielawach. Zimą wycierany jest głównie miętus, którego w tym sezonie pozyskano około dwudziestu milionów sztuk. Wiosną, czyli o tej porze, przychodzi kolej na następne gatunki.

Sztuczne tarło obejmuje jelce, bolenie czy lipienie. Niebawem pojawią się na wylęgarni klenie i certy. Najpóźniej chyba sumy, ale w ostatnią niedzielę podglądałem tarło szczupaków. Nie była to Odra, a brzeg jeziora Morzycko w Moryniu. Miejscowi rybacy odłowili tarlaki i szef goleniowskiego Ośrodka Hodowlano-Zarybieniowego Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego w Szczecinie Marcin Klupś wraz ze swoim pracownikiem rozpoczęli sztuczne tarło.

Tym razem nie skorzystano z urządzenia do pneumatycznego poboru ikry i tarło odbyło się tradycyjnie. Najpierw dorodne samice były uciskane w podbrzusza. Niektórzy mówią o takim sposobie „głaskanie szczupaków”, a pozyskana w ten sposób ikra trafiła do przygotowanej miski. W ten sam sposób pozyskiwany był mlecz. Zanim ikra będzie gotowa do transportu, musi był kilka razy płukana wodą. Dochodzi wówczas do zapłodnienia. Po mniej więcej 2 godzinach taka ikra zaczyna już pęcznieć i można ją odtransportować do wylęgarni. Z wód Odry udało się pozyskać około 5 milionów sztuk zapłodnionych ziarenek. Z Morzycka o połowę mniej.

Do końca nie jesteśmy zadowoleni. Mogłoby być ich więcej. Niestety, pogoda zrobiła swoje. Dość szybko zrobiło się ciepło i słonecznie. Ryby zaczęły się wcześniej samodzielnie wycierać i teraz ciężko jest pozyskać tarlaki. Na wylęgarni jednak tego nie widać. Ruch jest duży. Wyklute narybki są wywożone, a w ich miejsce trafia pozyskana właśnie zapłodniona ikra.

esox

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA