Na rynku księgarskim namnożyło się w ostatnich miesiącach książek traktujących o duńskim przepisie na szczęśliwe życie, czyli hygge. Przeczytałam kilka z nich. Niektóre zupełnie mnie nie przekonały. Za to jednej z nich poświęciłam trochę więcej czasu, rozkoszując się czytaniem przez kilka wieczorów. To „Hygge”, poradnik autorstwa Marie Tourell Søderberg.
Przypomnijmy, że hygge to słowo określające filozofię życia, która czyni Duńczyków najszczęśliwszym narodem na świecie. Nie ma odpowiednika w języku polskim, a opisuje chwile szczęścia, ciepła i bliskości, które możemy odnaleźć w najzwyklejszych sytuacjach.
Książka o hygge Marie Tourell Søderberg pokazuje, że hygge tak naprawdę można znaleźć wszędzie, jeśli się tylko wie, jak szukać – od wystroju wnętrz po gotowanie. No właśnie, autorka podkreśla wagę domowego jedzenia i wspólnego przygotowywania posiłków. Zresztą, są tu też przepisy, np. na racuchy, bułeczki, kanapki ziemniaczane z chrupkami, letni kisiel, owsiankę z sosem karmelowym, jabłkiem i prażonymi migdałami.
Przepis na to ostatnie danie dzisiaj Państwu podajemy, bowiem idealnie się sprawdzi w letnie poranki (warto wcześniej przygotować sos, np. w weekend, ale w przeddzień wieczorem). Zresztą, receptura ta pochodzi od właściciela owsiankowego baru w Kopenhadze.
Składniki na 2 porcje:
owsianka
1 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 1/2 szklanki wody, 1 1/2 szklanki mleka, trochę wody, sól.
sos karmelowy
(z tego przepisu wychodzi całe mnóstwo sosu karmelowego, który można trzymać w lodówce przez 3-4 tygodnie) 4 puszki mleka skondensowanego, 1/4 szklanki wrzącej wody
dekoracja
40 g migdałów 1 pokrojone jabłko
Wykonanie:
sos karmelowy
Wstaw puszki mleka do rondla i zalej wodą. Trzymaj je na ogniu przez 4-5 godzin. W razie potrzeby dolewaj wody, żeby zawsze zakrywała wieczka. Później ostrożnie wyjmij puszki z rondla i polewaj zimną wodą, dopóki nie ostygną. Otwórz je i miksuj karmelowy płyn z odrobiną wrzącej wody do uzyskania kremowej konsystencji.
owsianka
Doprowadź składniki do wrzenia na dużym ogniu. Potem zmniejsz ogień do średniego i poczekaj, aż woda odparuje, a owsianka nabierze właściwej konsystencji (trwa to ok. 7-8 minut). Dodaj soli do smaku.
posypka
Praż migdały na średnim ogniu, aż staną się złotobrązowe i chrupkie. Posiekaj je przed podaniem.
Sposób podania: nałóż owsiankę do głębokich talerzy albo miseczek i udekoruj łyżką sosu karmelowego, posiekanymi jabłkami i prażonymi migdałami.
* * *
Dla naszych Czytelników mamy jeden egzemplarz książki. Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS na numer 72601 z hasłem: kurier.ksiazka. Na SMS-y czekamy tylko dzisiaj (18 lipca br.). Książkę otrzyma osoba, która najszybciej przyśle SMS-a tuż po godz. 12. Koszt SMS-a – 2,46 zł z VAT.
(MON)
Fot. Archiwum