Czwartek, 18 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Smaki przyszłości

Data publikacji: 20 stycznia 2021 r. 08:45
Ostatnia aktualizacja: 20 stycznia 2021 r. 08:47
Smaki przyszłości
 

Pod hasłem „Rooting for Tomorrow” zaczynają się dziś w Berlinie doroczne Międzynarodowe Targi „Grüne Woche”. Z powodu pandemii zostały przeniesione do internetu, co znaczy też, że są dostępne dla wszystkich zainteresowanych. Potrwają dwa dni. W dotychczasowych targach co roku uczestniczyło wielu wystawców z Polski. Swoje regionalne stoisko miało Pomorze Zachodnie.

Tegoroczny Zielony Tydzień (Grüne Woche) skoncentruje się na projektach dla przyszłości, o czym mówiono już podczas poprzednich edycji targów. Również i w tym roku przewidziano dyskusje i rozmowy o takich zmianach w rolnictwie, dzięki którym będzie można wyżywić świat, nie niszcząc jednocześnie Ziemi. Przypomnijmy, że według demografów liczba ludzi w 2050 roku sięgnie 11 miliardów.

Dyskusje i prezentacje na Grüne Woche skoncentrują się na przyszłości obszarów rolniczych i nowych założeniach polityki rolnej. Zapowiadane są debaty o perspektywach transformacji ekologicznej, nowych trendach w żywieniu, zmianach kulturowych i społecznych na wsi, wynikających m.in. z rewolucji komunikacyjnej, cyfrowej i upowszechniania pracy zdalnej. Sesje i prezentacje będą też dotyczyły zalet rzemiosła, produktów regionalnych, przyjaznych środowisku, a także walorów mąki z owadów, która zresztą przez niejednego kucharza już jest stosowana jako dodatek do potraw. Show na ten temat, mający tytuł „Smaki przyszłości. Nowa kuchnia niemiecka”, poprowadzi Sebastian Morgenstern, mistrz kuchni z Kolonii, wicemistrz RFN w grillowaniu, który ze swoim zespołem uczestniczy w pokazach na całym świecie.

W programie targów są też konferencje dotyczące m.in. produktów, które w przyszłości, a może już niebawem, mogą stać się zamiennikami mleka i mięsa; chodzi zwłaszcza o mięso produkowane (hodowane?) z komórek macierzystych. Badania z tym związane wspierają finansowo tacy potentaci jak Bill Gates i Richard Branson. Niedawno Singapur dopuścił mięso z komórek macierzystych do sprzedaży detalicznej.

W Berlinie, również on-line, trwa Światowe Forum Żywności i Rolnictwa (Global Forum for Food and Agriculure), związane z Zielonym Tygodniem. Na targach zaczynają się dziś Międzynarodowe Dni Start-upów. Czynne będą internetowe stoiska spożywcze.

Szczegóły: www.gruenewoche.de oraz profile na Facebooku, Twitterze, Instagramie, Linkedln.

(b.t.)

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA