Samotni seniorzy zjedzą posiłek w towarzystwie wolontariusza w restauracji w Poznaniu dzięki akcji „Stolik zarezerwowany”. Organizatorzy liczą, że dzięki temu działaniu, starsi ludzie poczują się mniej samotni i będą mieli z kim porozmawiać przy dobrym obiedzie.
W ramach prowadzonego przez Centrum Inicjatyw Senioralnych w Poznaniu przedsięwzięcia, biorące udział w akcji restauracje raz w tygodniu nieodpłatnie ugoszczą pary seniorów i ich towarzyszy-wolontariuszy. Pilotaż akcji potrwa do końca września. Początkowo obejmie siedem restauracji i dziesięć par: seniorów i towarzyszących im wolontariuszy.
– Nie chodzi nam o to, by dać seniorom coś za darmo. W naszym działaniu wychodzimy od kwestii samotności seniorów. Szukamy sposobów, jak temu zaradzić, jak wprowadzić trochę urozmaicenia i coś odświętnego w ich codzienność. Do projektu zaprosiliśmy seniorów po 65. roku życia, których samotnością na co dzień opiekują się wolontariusze ze Stowarzyszenia Wzajemnej Pomocy Flandria i Stowarzyszenia mali bracia Ubogich – powiedziała Maria Sitarska z Centrum Inicjatyw Senioralnych. – Chcemy dać seniorom możliwość zjedzenia obiadu, czasem niedzielnego, czasem w środku tygodnia, w życzliwym towarzystwie i w przyjemnej atmosferze, przy rozmowie.
Osoby, które nie mogą opuścić domu, również zjedzą obiad w towarzystwie wolontariusza, który przywiezie przygotowany wcześniej przez restauratorów posiłek. Restauratorzy, którzy włączyli się w przedsięwzięcie zapowiadają, że jeśli akcja będzie się rozwijać - gotowi są zaproponować większą liczbę obiadów dla seniorów.
– Istotą tej akcji jest zachęcenie seniorów do społecznej interakcji, zdecydowania się na wyjście z domu i na skorzystanie z oferty gastronomicznej. Osoby takie nie bywają w restauracjach nawet nie tyle ze względów finansowych, ale raczej ze względu na brak towarzystwa – powiedział właściciel jednej z restauracji, która bierze udział w przedsięwzięciu, prezes Stowarzyszenia Ulepsz Poznań Paweł Głogowski.
Przedsięwzięcie zorganizowano na wzór podobnych akcji prowadzonych w Płocku i w Warszawie. Organizatorzy liczą, że do udziału zechcą zgłosić się kolejne poznańskie lokale gastronomiczne. (pap)
Fot. Ryszard Pakieser (arch.)