Piątek 09 grudnia 2022r. 
REKLAMA

Smakołyki z resztek. Ratujemy – nie marnujemy

Data publikacji: 2022-11-13 14:55
Ostatnia aktualizacja: 2022-11-13 14:55
Smakołyki z resztek. Ratujemy – nie marnujemy
Fot. Ryszard Pakieser  

Robisz pyszne soki z owoców i warzyw? Nie marnuj tego, co zostaje. Podpowiadamy, co zrobić z wytłoczyn po jabłkach i jak wykorzystać resztki z marchewki.

Wytłoczyny po jabłkach nadają się na przykład na pyszny smalec. Potrzebujemy: 200g wytłoczyn z jabłek, dwie duże cebule, puszkę białej fasolki, majeranek, sól, pieprz. Poszatkowane drobno cebule smażymy na złoto. Dodajemy wytłoczyny z jabłek, smażymy chwilę razem. Następnie zmniejszamy temperaturę do bardzo małej i dusimy cebulę z jabłkami, aż skórki jabłek zmiękną. Fasolę blendujemy (z zalewą z puszki). Cebulę i jabłka łączymy z fasolką, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

A jak możemy wykorzystać wytłoki z marchewki? Chociażby na przygotowanie smacznego piernika. Składniki: 4 jajka, 4 szklanki wiórków marchewki z sokowirówki, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju roślinnego, 1 szklanka jogurtu. Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, cukier, marchew, mieszamy. Dodajemy składniki mokre: jajka, olej, jogurt, aromat – mieszamy wszystko. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksówki. Pieczemy ok. godziny w 180 st.

Pamiętajcie, że owocowo-warzywne resztki można wykorzystać na wiele sposobów. W internecie znajdziecie sporo przepisów, a jeżeli nie macie czasu lub ochoty na przygotowywanie potraw, to nie wyrzucajcie wytłoczyn. Zostaną ze smakiem zjedzone przez domowe zwierzątka, np. króliki, świnki morskie, myszki. Są również świetnym materiałem na nawóz, natomiast woda z mytej wyciskarki może być zużyta jako odżywka do podlewania kwiatów.

A jeżeli mimo to coś zostanie – podzielcie się z sąsiadami, przyjaciółmi lub przynieście do Jadłodzielni w Szczecinie, która zaprasza na ul. Żółkiewskiego 4 (lokal główny) oraz do ogólnodostępnych szafek położonych przy: ul. Łokietka 22, ul. Nad Odrą (przy Wartowni), ryneczku Zdroje ul. Młodzieży Polskiej 26b, przy siedzibie Domu Sąsiedzkiego Centrum Aktywności Lokalnej na Warszewie, przy ul. św. Ducha/Dworcowej, przy ul. Wielkopolskiej 32/U1 (obok siedziby Polskiego Towarzystwa Walki z Kalectwem) oraz przy Ryneczku Pogodno. ©℗

* * *

Przepisy pochodzą ze storn: Missferreira.pl i Dorota Smakuje.

Jadłodzielnia Szczecin

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA