Czwartek, 27 lutego 2025 r. 
REKLAMA

Paprypączki, czyli pączki z paprykarzem. Szczecińska uczelnia poleca

Data publikacji: 27 lutego 2025 r. 08:10
Ostatnia aktualizacja: 27 lutego 2025 r. 08:20
Paprypączki, czyli pączki z paprykarzem. Szczecińska uczelnia poleca
Fot. PAP/Marcin Bielecki  

Recepturę paprypączków przygotowali pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Wytrawny pączek nadziany paprykarzem ma łączyć tradycję z innowacyjnością.

"Chcieliśmy połączyć tradycję z innowacją i wpadliśmy na pomysł, aby do pączka wytrawnego dołożyć paprykarz i w ten sposób stworzyliśmy paprypączka” – powiedział dr inż. Grzegorz Tokarczyk prof. ZUT, który kieruje Katedrą Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej. "Ciasto różni się stosunkiem soli do cukru. To jedyna różnica. A jeżeli chodzi o kaloryczność, to są podobne" – dodał.

Potrawa zamiast tradycyjnego lukru okraszona jest prażoną cebulką, a jej nadzieniem jest "Paprykarz uniwersytecki". Farsz również tworzony jest na terenie uczelni i został wyprodukowany według tradycyjnej receptury "Paprykarza szczecińskiego".

"Jest to alternatywa i nowe spojrzenie na pączka, szczególnie przed tłustym czwartkiem. Powstaje on według klasycznej receptury. Po usmażeniu nadzialiśmy go paprykarzem i posypaliśmy prażoną cebulką i okazało się, że te smaki się świetnie ze sobą komponują" – powiedział dr inż. Grzegorz Bienkiewicz, prof. ZUT.

Proces wytworzenia paprypączka trwa około godziny.

Logo PAP Copyright

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Al Coholik
2025-02-27 08:47:43
pączki z paprykarzem jako kierunek rozwoju badań naukowych na ZUT, proponuję jeszcze dla wzmacniania aromatu okadzać pączki podkołdernikiem jadowitym

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA